Waar ben jij fier op? Laat het ons weten via een berichtje of foto op Instagram, Twitter of Facebook met #Fier. Francois Pical, die binnenkort met KRUIT! op de planken staat, viert zijn identiteit en vertelt waar hij trots op is.

Francois Pical edWat betekent trots voor jou?

Trots is een woord dat je gebruikt als blijk van waardering naar een persoon of meerdere personen toe, die iets heeft of hebben bereikt. Als Moluks volk mogen wij trots zijn dat we momenteel op veel vakgebieden actief en succesvol zijn. Ik hoop dat we elkaar daardoor kunnen inspireren, zodat we op een dag de handen ineen kunnen slaan om als collectief te werken en iets te kunnen betekenen voor onze mensen.

Wat heb je in je leven gedaan waar je trots op bent en waarom?

Waar ik trots op ben, is dat ik me heb kunnen ontwikkelen als mens en mij heb kunnen ori├źnteren in beide werelden, de Molukse en de multiculturele samenleving in Nederland.

Vanuit huize Pical, Titahena & Supusepa krijg ik de basis en de Molukse cultuur mee. Ik ben opgegroeid in een Molukse wijk in Wormerveer. Door mijn studieloopbaan kwam ik in een andere wereld terecht. Ik heb veel geleerd van mijn studie maar ook van mensen vanuit andere culturen. Hierdoor krijg je een bepaald wereldbeeld.

Momenteel zijn we bezig met het muziektheaterstuk Kruit! dat zich afspeelt in 1817.  Ik ben apetrots dat ik, als 3e generatie, in de vorm van theater op het toneel het Molukse kan uitdragen. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan het Moluks Cultureel Erfgoed. Daar waar ik eerst in grote lijnen heb kunnen vertellen over een gedeelde geschiedenis aan een paar mensen, kan ik nu een gedeelde geschiedenis met de cast & crew van Kruit! gaan vertellen aan een groot publiek.

Ik ben Stichting Delta Dua en met name oom Anis de Jong & tante Nel Lekatompessy dankbaar, dat ze in mij geloven dat ik de rol van godsdienstonderwijzer Risakotta kan vertolken. Ondanks dat ik geen theater-/musicalachtergrond heb, speel ik straks met professionals die jaren ervaring hebben. Elke dag kijk ik mijn ogen uit en leer ik veel van hen. Ik ben blij en trots dat ik in deze rollercoaster ben beland en straks kan terugkijken op een onvergetelijke ervaring.

Op wie ben je het meest trots en waarom?

Ik ben op meerdere mensen trots en ik zou daar niet uit willen kiezen, omdat ik de anderen tekort zal doen.

Wat is kenmerkend voor jouw eigen identiteit waar je trots op bent?

Als ik kijk hoe wij als gemeenschap voor elkaar klaarstaan dan ben ik daar ook heel trots op. In Wormerveer, waar ik vandaan kom, hebben we nog een eigen Molukse woonwijk, kerk & buurthuis. ik hoop dat wij, van de 3e generatie, dit kunnen voortzetten, zodat het niet verloren gaat.

Foto Francois Pical