Naast hun passie voor (straat)voetbal zetten Carmen en Roxanne zich in voor meisjes in de sloppenwijken van Brazilië met het project Favela Street Girls. Dat is niet alleen een kwestie van doen maar vooral van volhouden. Wat betekent dat voor Carmen en Roxanne?

Carmen Manduapessy

Als ik vroeger buiten op straat een balletje aan het hooghouden was, kon ik er eerst 50. Dan wilde ik meer en anders ging niet naar binnen. Mijn moeder riep me dan omdat ik bijvoorbeeld moest eten en dan schreeuwde ik: ‘Nee! Ik wil eerst 200 halen!”. Als ik iets wilde bereiken dan moest ik ervoor gaan. Dat heb ik nu nog. Nadat ik mijn kruisbanden scheurde, was dat niet anders. Doorzetten, denk ik dan.
Denk aan wat je wilt bereiken en visualiseer een tunnel. Alles daaromheen is minder belangrijk. Focus je op een punt en blijf erin geloven!

Insert Carmen en Roxanne

Roxanne Hehakija

Doorzetten, is een knop omzetten. Dat komt als je discipline hebt. Je leert al snel dat je sterker bent dan je denkt. Dat leer je op school, op een sportclub, op fysiek- en mentaal niveau. Er zijn trainers geweest waar ik veel kritiek van kreeg. Daar leer je van, want als ik nu op mijn werk kritiek krijg dan kan ik daar rustig mee omgaan.
Een goed vangnet hebben, is ook belangrijk. Ik heb altijd iemand gehad waar ik veel liefde van kreeg waardoor ik kon doorzetten. Verzamel mensen om je heen die in je geloven en waar jij steun aan hebt.

Door: Angelique Loupatty en Lolita Kapel. Foto: Odesseytreks