In veel spirituele stromingen, levensbeschouwingen en godsdiensten kom je voorwerpen tegen. Een aantal daarvan wordt niet alleen gebruikt als onderdeel van een spirituele beleving maar heeft zelfs een plekje veroverd in het modebeeld, zoals het kruis dat Madonna in de jaren ’80 introduceerde. Voor de maand van de spiritualiteit kiezen we vijf voorwerpen.

 

Boeddha_Andrew To Photography

Boeddhabeeld

Boeddha

BoeddhaBetekent 'verlicht' is geboren als Siddartha Gautama en was de zoon van een aristocratisch familie. Hij verliet op zijn 29ste zijn vrouw, kind en koninkrijk op zoek naar antwoorden op kleine en grote levensvragen. De jaren daarna ging hij bij verschillende religieuze leraren in de leer, mediteerde en bracht wat hij leerde in de praktijk. Naar verluid, mediteerde Boeddha dagenlang onder de Bodhi-boom waar hij uiteindelijk verlichtHet betekent zoveel als 'leven zonder oordelen'. Het is een staat van bewustzijn werd.

Gebedskleed

Gebedskleden

Gebedskleed

In de Islam gebruiken moslims dit kleed om daarop de dagelijkse gebeden (salat) te verrichten naar God (Allah) toe. Voordat er gebeden wordt, doet men eerst de rituele wassing (wudhu). Het kleed is een afbakening van reine ondergrond, dit met name voor de gebedshouding wanneer de voorhoofd en neus de grond raken (sudjud).

 

 

Rozenkrans
Rozenkrans_Allsock

Rozenkrans

Een rozenkrans, ook wel paternoster genoemd, is een gebedssnoer die gebruikt wordt in de Katholieke kerk. De rozenkrans wordt gebruikt bij het rozenkransgebed. Tijdens dit gebed wordt het leven en lijden van Jezus overwogen, alsmede de verrijzenis. Bij dit gebed wordt de rozenkrans drie maal doorlopen. Het gehele gebed bestaat uit het bidden van Onze Vader (15 maal, gericht aan God) en het Weesgegroet (150 maal, gericht aan Heilige Maagd Maria).

 

Menorah_Inacom

Menora

Menora

De Menora is een zevenarmige kandelaar. Het oude symbool van het Joodse volk dat het brandende bramenbos symboliseert dat Mozes zag op de berg Sinai. Mozes moest volgens precieze voorschriften de Menora maken. In de eerste tempel van koning Salomo brandden tien Menora’s. Licht is een belangrijk symbool. Immers God creëerde eerst licht. En er is geen leven zonder licht. De Menora is het officiële symbool van de staat Israel.

 

 

Kruis_Vincent

Kruis

Kruis

De verticale balk staat voor onze persoonlijke relatie met God, hersteld door Jezus Christus die zichzelf heeft opgeofferd. De horizontale balk van het kruis verwijst naar de verbinding tussen gelovigen onderling, naar de gemeenschap die zij met elkaar hebben en in zijn totaliteit als gemeenschap. In het christendom heeft het kruis tegenwoordig veel (persoonlijke) betekenissen. De meest gangbare is dat het kruis de volmaakte Liefde van God symboliseert.

 

Bijdragen: Fitrah Umarella, Bert Vromen, Mathias Tuhumena. Bron: Rozenkrans.nl. Foto’s: AndrewtoPhotography, Allsock, Inacom, Vincent, Neledesaeger