Muziek bracht zangeres Romagna Sasabone, a.k.a. Romy Jay naar Zuid-Afrika waar ze de liefde van haar leven heeft ontmoet. Inmiddels heeft ze daar haar eigen muziekacademie opgericht, komt ze door haar muziek met veel mensen in contact en geniet ze van de natuur. Maar zelfs in het verre Zuid-Afrika blijft ze dicht bij haar familie en zal ze zich altijd de blik en woorden van haar moeder herinneren.

Dankbaar werk

Insert Romy Jay1‘Mijn muziek heeft me eigenlijk gebracht waar ik nu ben. Doordat ik als zangeres werkte, werd ik uitgenodigd om overal te komen zingen. Zo ben ik dus in Zuid-Afrika terechtgekomen. Daar ontmoette ik tijdens een feest mijn verloofde, Jaren, en ik dacht echt dat ik engelen hoorde zingen. Ik kreeg zijn business card en ben de volgende dag naar huis gevlogen. Zijn energie bleef bij me hangen en met nieuwjaar heb ik hem een sms gestuurd. Ons contact werd steeds hechter en op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb hem in Kaapstad verrast. Sindsdien woon ik er en gebruikte ik mijn talent om hier in eerste instantie kinderen en daklozen gratis les te geven op een school voor performing arts. Vandaar uit kreeg ik weer andere kansen. Nu geef ik presentatietrainingen, maak ik campagnes en probeer ik anderen te helpen waar ik kan.

De mensen hier zijn enorm getalenteerd en ik ben blij dat ik hen met mijn academie (de ME Academy – red.) mag helpen hun talent te ontwikkelen. Het is heel dankbaar werk wanneer je ziet hoe blij kinderen bijvoorbeeld zijn als je ze leert zingen. Hier in Zuid-Afrika is er een gezegde: you cannot take to heaven what you have received, you can only take with you what you have given. Dat is wat ik probeer te doen en ik hoop dat ik bij de hemelpoort te horen krijg dat ik het goed heb gedaan.

Rust in de natuur

In Nederland was ik ook al betrokken met de samenleving maar had ik het altijd druk. Hier lijkt het wel of er een andere manier van timemanagement is. Niks moet en afspraken verlopen rustiger. Hier sta je ook, anders dan in Nederland, heel dichtbij de natuur. Ik hike en loop hier veel. Daarnaast doe ik aan yoga en taekwondo. Het is belangrijk een goede balans in jezelf te vinden, stay close to yourself, en van iedereen te leren. De natuur geeft me daarbij een hoop rust. Mijn ultieme droom is dan ook om farmer te worden. Zelf organische groenten en fruit verbouwen en organische thee maken want ik ben erg geïnteresseerd in tuinieren en aroma’s. Door je lijf gezond te houden, houd je ook je geest gezond. Ik hou echt wel van een chocolaatje maar ik wil vooral lekker in mijn vel zitten. En als ik daarvoor op mijn eten moet letten, doe ik dat graag. Zondag is wel mijn treat-day, dan maak ik gewoon een lekkere appeltaart om mezelf te verwennen, hahahaha. Het leven is wat dat betreft te kort dus probeer ik alles wat ik doe zo goed mogelijk te doen maar er vooral van te genieten. Door bij mezelf te blijven, kan ik ook meer genieten omdat ik keuzes maak die bij mij passen. Hier kan ik mijn passie volgen zonder druk te voelen. In Nederland voelde ik die druk wel en wat dat betreft mis ik Nederland ook niet.

Ik geef ze ‘the look’

Romy Jay insertWat ik wel mis zijn natuurlijk mijn familie en vrienden maar ik moet zeggen dat ik me nu meer met ze verbonden voel dan ooit. Door internet en telefoon kan ik ze dagelijks spreken en zien en de afstand maakt ook dat het contact anders is. Alsof je meer aandacht voor elkaar hebt juist omdat je zo ver van elkaar af zit. Maar ja, je leeft maar één keer en je moet alles uit het leven halen wat er in zit. Mijn moeder heeft me altijd meegegeven: zorg goed voor jezelf, blijf met je beide benen op de grond en weet waar je vandaan komt. Daar probeer ik naar te leven. Ik hoor dan ook altijd haar stem in mijn achterhoofd: “Ingatan”. Want als ik zo leef, heeft zij een zorg minder. Dan weet ze dat het allemaal goed komt. Maar het blijft natuurlijk een challenge om haar wijze woorden ook daadwerkelijk na te leven.

Wat ze me geleerd heeft, gebruik ik nu ook op mijn academie. Wanneer de kids niet luisteren, gebruik ik nu ‘the look’. Je weet wel, hoe je moeder op een bepaalde manier naar je kan kijken alsof ze wil zeggen: durf het eens? Dat werkt echt wel hoor of je nu in Nederland of Zuid-Afrika bent. Moeders hebben in Zuid-Afrika overigens een hele andere rol dan in Nederland. In Nederland is er veel meer respect voor de moeders. Hier worden de kinderen opgevoed door de oma’s of nanny’s en werken de moeders allemaal. Er is een hoge werkloosheid dus als je zo’n moeder kunt helpen aan een baan is dat mooi. Vandaar dat er zoveel schoonmakers en nanny’s zijn. Ik help op mijn manier ook verschillende moeders en daarmee volg ik mijn moeders wijze lessen.

Door Lolita Kapel Foto’s Romagna Sasabone