Ontspannen is iets persoonlijks. De een heeft er meer behoefte aan dan de ander en een ieder doet het op een andere manier dan de ander. Ontspannen is niets meer en niets minder dan tot rust komen in lichaam en geest. Wandelen, lezen, sporten, slapen en een stapavond zijn bijvoorbeeld enige varianten om tot ontspanning te kunnen komen. Door te ontspannen, neem je de dagelijkse spanning van je activiteiten af. Iedereen bouwt wel dagelijkse spanning op. Onbewust of misschien ook wel bewust.

Op mijn werkplek binnen de GGZ verslavingszorg in Maastricht heb ik dagelijks te maken met een ongekende grote spanningsfactor, die van tevoren nooit te voorzien is. Het werken binnen de verslavingszorg met mensen met een verslavingsproblematiek c.q. psychische en sociaal maatschappelijke problemen vergt een enorme inspanning. Dan is het een verademing als je na je werktijd de deur van je kantoor achter je dichtgooit en met een voldaan en ontspannen gevoel naar huis kan gaan. Je kunt dan de dagelijkse beslommeringen loslaten en de knop omdraaien.

Thuisgekomen neem je een warme douche, je eet je warme maaltijd, ga je eens lekker onderuit zakken op de sofa met een pilsje en kijk je naar je favoriete tv-serie. Soms haal je eens diep adem en zucht de vermoeienissen uit je hoofd en zoekt naar enig ontspanning in je lichaam.

Ontspanning is iets wat elke mens naar op zoek is. Het is een uniek gegeven in ons leven, omdat wij te vaak ons dagelijkse leven in de 6e versnelling hebben zitten. Alles moet snel gebeuren, goed geagendeerd en flink gestructureerd worden. Wij geven onszelf te vaak niet de ruimte om in onze leefruimte te bewegen. De ruimte van de ontspanning. En zelfs als wij dat doen, dan zal het in beperkte vorm zijn. Want het is allemaal tijdgebonden.

Ontspannen is heel fijn als je het doet voor je plezier. Plezier voorop. Ontspanning heb je altijd wel nodig als de persoonlijke behoefte daar is. Mijn dagelijkse beslommeringen op mijn hectische werkveld stuwen mij hierin een weg te vinden. Hoe meer drukte je ervaart in en om je heen des te meer je zoekt naar ontspanningsmogelijkheden die je nodig hebt. Ontspannen is heel belangrijk voor een gezonde geest en leven. Het biedt voor mij de gewenste tegenwicht aan de dagelijkse stress. Ontspannen voorkomt ook de nodige lichamelijke klachten en geestelijke overbelasting. Door te ontspannen kun je goed luisteren naar de signalen van je lichaam. Door je dagelijks bezig te houden met ontspannen kan je gemakkelijker verbindingen maken met jouw lichaam en geest. Eigenlijk de bron van je eigen leven.

Ontspanning heb ik eigenlijk het beste meegemaakt, toen ik vijf weken vakantie heb genoten op de Molukken. Daar op de kampong heb ik mij heel vrij gevoeld in lichaam en geest, omdat er geen overbelasting aanwezig is. Daar heb ik genoten van de innerlijke rust in een omgeving waar ik mij kon ontspannen. Mijn lichaam en geest waren een geheel in de verbondenheid met mensen onder elkaar. Ik voelde mij helemaal vrij in lichaam en geest en kon mij op deze onbekende terrein helemaal uitleven. Ik ben een onderdeel van de gemeenschap.

Ontspannen in het exotische landschap voelt dan aan als een liefdesbron, die elke dag weer nieuw leven in je blaast, romantiek opsnuift en je brengt naar oorden die volop in de bloei van een nieuw leven zitten.

Daar op de Molukken ervaar ik de werkelijke definitie van ontspannen: de overgave van lichaam en geest aan de liefdesbron.

Abé Sahetapy

Foto’s privébezit, KRO

________________________________________________________________________________

Abe Sahetapy 02Over Abé Sahetapy

Abé is dichter, heeft een aantal boektitels op zijn naam staan en bracht o.a. in 2008 zijn gedichtenbundel Eenvoud uit. Zijn meest recente werk is Van Maastricht naar Maluku en is zijn reisverhaal in gedichtvorm.