Op Instagram kwamen we een verzameling pica’s tegen met de #headhuntersthursday. In de caption staat bijna altijd Who joins? Super nieuwsgierig naar wat dat is, vroegen we een aantal mensen: wat betekent het en waarom doe je er aan mee?

 

Omar, kunstenaar die met de hashtag begon

Who joins?

#Headhuntersthursday is een platvorm geworden van en voor Molukkers met een interesse in de eigen cultuur. Wie wil ook een moderne headhunter zijn? En dan niet letterlijk jagen op hoofden, maar eerder op wat daarin zit: gedachtes, meningen, invalshoeken, filosofie, kennis en inspiratie. Mijn voorouders waren headhunters. Ik stam daarvan af en ik ben daar trots op in plaats van dat ik me daarvoor zou moeten schamen. Vorig jaar heb ik voor het eerst iets op Instagram geplaatst met die hashtag. Eigenlijk niet met de bedoeling om iets op te starten, maar wel met het gevoel trots te zijn op mijn afkomst en geschiedenis en te laten zien dat ik me er dus niet voor schaam.

Waarom doe jij mee?

Om de Molukse cultuur levend te houden, om verhalen en kennis te delen, om van gedachten te wisselen met elkaar. Om elkaar te inspireren en om de Molukse culturele identiteit uit te dragen en te ontdekken. Omdat we trots zijn op wie we zijn en waar we vandaan komen.

Vera, stoere co-ouder

Who joins?

Wat mij betreft, doe je mee aan het vergroten van je bewustzijn waar je daadwerkelijke roots vandaan komen en kijk je verder dan alleen het koloniale verleden. Daarmee bedoel ik de conditioneringen van de koloniale tijd doorbreken en de kracht die, als Molukse, door je aderen en ziel gaan in de juiste context plaatsen. Je lichaam, geest en ziel hebben een oorsprong die één is met Moeder Aarde. Onze voorouders leefden dat. Nu is het de tijd om weer van daaruit te bewegen.

Waarom doe jij mee?

Ik doe er aan mee omdat dit mijn bijdrage is om te laten zien hoe je dit integreert met de omgeving waarin je je nu begeeft.

Aischa, mooie chick uit Kopenhagen

Who joins?

Voor mij betekent het een manier om te participeren aan de openbaring en manifestatie van onze inheemse cultuur. Het leren en delen van kennis en interpretaties. En het ontwikkelen van je eigen culturele identiteit en daaraan gerelateerde artistieke uitspattingen.

Waarom doe jij mee?

Omdat ik het delen van cultuur en kennis en het vinden van je eigen culturele identiteit belangrijk vindt. Ik verdiep mij met name in bahasa tanah en andere inheemse talen omdat cultuur, tradities, normen en waarden bewaard en versleuteld zitten in taal. Deze informatie zet ik over in muziek en theater. Ik volg #headhuntersthursday omdat ik nieuwsgierig ben naar hoe anderen hun culturele identiteit creatief uitdrukken. Vooral omdat we omgeven zijn door andere culturen en invloeden heeft iedereen zijn eigen ideeën en ontwikkelingen. Daardoor ontstaat er een soort van evolutie binnen de cultuur en dat inspireert mij. Wij zijn niet alleen onderdeel van de cultuur, wij ontwikkelen de cultuur.