Historisch besef en collectief bewustzijn creëren, is wat Glenda Pattipeilohy (26) wil bereiken. Na vier jaar geploeterd te hebben voor haar studie Fashion Communication aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heeft zij met hart en ziel een diep persoonlijk project, ‘The Forgettables’,  in elkaar gezet. Daarmee zet ze een stap richting haar doel.

“De hoofdlijn van de studie Fashion Communication is dat mode een weerspiegeling is van jezelf en de maatschappij. De maatschappij zet zich voort in trends. Als je bijvoorbeeld de punktijd van de jaren ’80 bekijkt, was dit een statement tegen politieke bewegingen. En vandaag de dag leeft iedereen in een tijd waarin men gezonder wil eten en leven. Ook dit is een trend die geuit wordt in de mode. Denk bijvoorbeeld aan H&M Conscious (duurzaamheid van katoen) en BEE collection Timberlands (besef van het belang van bijen).  Maar ook de tegenwoordige do-it-yourself kleding en spullen. Vanwege de economische crisis wil men zelf creëren en het consumptiegedrag aanpassen. Kortom, mode is een tijdsgeest waarin het innerlijke wordt veruiterlijkt.

If fashion is...

Met The Forgettables wil ik laten zien dat mode meer is dan massacomsumptie, cool zijn en erbij willen horen zonder dat je weet waar iets voor staat. Zo kan iemand een shirt van Guns ’n Roses dragen terwijl diegene de muziek misschien niet eens kent. Dit gebeurt vaak waardoor men een gevoel koopt zonder erbij stil te staan of dat gevoel daadwerkelijk bij hun persoonlijkheid past. Alle mode wordt in feite in ons zicht en in onze kledingkast gesmeten.

Mode is niet alleen volgen van datgene wat je misschien niet eens gelooft. Ik vind dat je verder mag kijken dan alleen mainstream (algemene) fashion. Met mode kun je namelijk de vrijheid nemen om te zeggen waar je voor staat. The Forgettables project is mijn reactie op wat er zich op dit moment afspeelt in onze maatschappij en op deze wereld. De maatschappij is georiënteerd op het Westen. Alles wat in het Westen gebeurt, raakt mensen meer dan wat er zich daarbuiten afspeelt. Met mijn gemixte roots, net zoals vele anderen in Nederland, kom ik erachter dat we als ‘nieuwe burger’ met twee waarheden leven. Die van het Westen en die van het niet-Westen. Waarom zouden we dan Westers georiënteerd moeten blijven als er steeds meer westerse en niet-westerse culturen gemixt met elkaar komen te leven?

Tijdens het schrijven van mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar stereotypering en diversiteit in gender en ras en kolonialisme. Dit was wat algemeen, maar langzamerhand werd dit onderwerp persoonlijk. Ik zie mezelf namelijk als een kind van kolonialisme en imperialisme. Mijn huid toont aan dat ik Indisch ben, mijn ogen zijn Arabisch maar mijn bottenstructuur is Moluks. In het buitenland denkt men dat ik Portugees ben of Chinees. Deze etnische invloeden hebben ooit allemaal te maken gehad met de Molukken waar mijn ouders vandaan komen. Mode is voor mij een middel om een verhaal te vertellen. Ik wil met dit project historisch besef bereiken, collectieve bewustwording en begrip  zodat men weet dat er ook verder gekeken mag worden dan wat ons voorgelegd wordt.

theforgettables_fotobyBerthilReymound 3

Li: Glenda Pattipeilohy

Met het project wil ik door middel van kunst ongehoorde stemmen laten horen. Overal in de wereld worden mensenrechten geschonden zonder dat daar besef van is. Met dit project heb ik een collectie gemaakt waarmee ik aandacht vraag voor de mensenrechten op West Papua. ‘Open Acces’, om mensen toegang te geven naar datgene wat om ons heen gebeurt. Ik heb modellen uitgekozen met verschillende etnische achtergronden die zelfbewust zijn en dit zelfbewustzijn ook krachtig uitstralen. Ook heb ik mensen benaderd die daadwerkelijk een beweging maken in de maatschappij en hen in de spotlight gezet, door middel van het laten dragen van een basic T-shirt van mijn collectie. Zoals ex-politicus Fatima Akchar en artiesten als Akwasi en Brian Elstak. Qua stijl heb ik voor de frisse, urban look gekozen vanwege mijn persoonlijke voorkeur en handwriting maar ook om mijn verhaal te kunnen vertellen aan de jonge, westerse kijker.

Ik hoop met dit project gelijkgestemden te ontmoeten die dezelfde visie dragen en dit ook door middel van mode willen uitdragen.

Liberty is a human experience, not a political statement. Door onze voorouders ben ik zelf in Nederland geboren en mag ik genieten van alle vrijheid die er hier is. Ik gun dat iedereen in de wereld.“

Door Christina Meijer Foto’s Elvira Porcedda, Berthil Reymound