Afgelopen week is minister Edith Schipper uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. Vrouwen zijn niet altijd zo invloedrijk geweest. Begin 1900 hadden vrouwen zelfs heel weinig rechten. De eerste vrouw in Nederland die opkwam voor de rechten van vrouwen was Aletta Jacobs. Onder andere dankzij haar hebben wij nu keuzes. Wat kies jij? Wat doe jij? Kop in het zand of fier omhoog?
Haar hele leven zette zij zich in om de positie van vrouwen te verbeteren. Zij was de eerste vrouw in Nederland met een universitaire diploma en de eerste die promoveerde. Zij streed o.a. voor economische en politieke onafhankelijkheid voor vrouwen en was één van de eerste feministen in Nederland.
In Nederland waren er twee feministische golven. De eerste golf was van 1870 tot 1920. De focus lag op het recht op hoger onderwijs en kiesrecht voor vrouwen. Sinds 1919 mogen vrouwen in Nederland stemmen. De tweede golf, in de jaren ’60, ging o.a. om het recht op betaald werk en deelname aan het maatschappelijk leven. Vrouwen wilden niet alleen meer huismoeder zijn, maar ook een eigen carrière. De invoering van de abortuswet in 1984 wordt gezien als het einde van de tweede golf.
In de Verenigde Staten is de term derde feministische golf al sinds de jaren ’90 in gebruik. Deze golf onderscheidt zich door nieuwe methoden, doelen en een balans tussen de verschillende individuen in de maatschappij. Deze golf kennen we in Nederland (nog) niet.
Indonesië kent haar eigen versie van Aletta Jacobs: Raden Ajeng Kartini (21 april 1879 – 17 September 1904). Als dochter van een Javaanse regent mocht Kartini naar een Europese school in Nederlands-Indië. Kartini leerde daar de Nederlandse taal en schreef veel brieven naar haar Nederlandse vriendinnen. Op die manier kwam ze in aanraking met het feminisme. Net als Aletta Jacobs streed zij voor het recht op onderwijs en deelname op de arbeidsmarkt voor vrouwen. En dat is ook gebeurd. Nog ieder jaar vieren ze in Indonesië de verjaardag van Kartini.
Sinds Aletta Jacobs en Kartini zijn we ruim 130 jaar verder en is er veel veranderd. In Nederland (en ook Indonesië) gaan meisjes en vrouwen naar school, studeren ze en zitten ze op de hoogste posities in het bedrijfsleven. In de politiek zijn ze minister en in de bouw doen ze niet onder voor mannen. Feministen pur sang zullen zeggen “we zijn er nog lang niet”. En inderdaad, we zijn er nog lang niet als je kijkt naar de volgende cijfers:
- Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking
- Vrouwen doen 66% van al het werk
- Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen
- Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen
- Van alle armen op de wereld is 75% vrouw
- Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw
- Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw
- Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw
- Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen
Maar laten we eerlijk zijn. Hier in Nederland zijn er veel vrijheden verworven. Gelukkig maar. Want daardoor kun je je eigen keuzes maken en bijdragen aan een betere wereld. Er zijn nog genoeg landen waar vrouwen onderdrukt worden en waar deelname aan onderwijs en arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is voor vrouwen. Daar strijden meisjes en vrouwen nog steeds voor hun positie. Een meisje als Malala Yousafzai heeft daar bijna haar leven voor moeten geven. Gelukkig blijft ze haar strijd voeren om te zorgen dat vrouwen zich blijven ontwikkelen.
Ook wij hebben ons de afgelopen jaren ontwikkeld en veel kennis vergaard. Nu zijn we in de positie om die door te geven. De toegankelijkheid van het Internet biedt vrouwen de mogelijkheid om hun eigen kracht te vinden en te ontwikkelen. Via Social Media zoals Facebook komen vrouwen samen die ergens voor staan en hun mening laten horen. Initiatieven zoals Femmes for Freedom, Zus en Zorg en vele andere sites verbinden vrouwen met elkaar. Om meer kennis te krijgen, voor elkaar te zorgen en vooral om talenten te laten zien. Zodat we nog sterkere vrouwen krijgen die nog meer invloed op de wereld kunnen uitoefenen.
Wat doe jij met je verworven vrijheid? Pak jij je kansen? Hoe stap jij iedere ochtend de deur uit? Neem je je bescheidenheid mee of neem je je talenten mee? Kop in het zand of fier omhoog? Zeg het maar, aan jou de keus.
Fotocredits: Wikipedia, Wil Fernandez
Hoogste tijd dat vrouwen de macht grijpen. In vele gelederen binnen onze gemeenschap hebben mannen veel te lang aangemodderd (neem nou de kerk).
Een coup de féminin 😉