Het nieuwe schooljaar is zojuist begonnen. En nieuwe ronde en nieuwe kansen om jezelf van je beste kant te laten zien in de schoolbanken. En mocht je 15+ zijn en in omgeving Rotterdam wonen, dan is de bibliotheek voor jou dé plek om jezelf na school- of collegetijd te laten inspireren of gewoonweg om te ontspannen.

De bibliotheek Rotterdam is namelijk lang geen plek meer waar alleen boeken worden gelezen. Het is sinds een tijdje een hangout en studieplek waar jonge creatievelingen bij elkaar komen om talenten en kunst met elkaar te delen. De hele maand september staat daarom in het teken van de jongerenmaand. Van 1 september t/m 29 september 2015 zijn er verschillende activiteiten zoals workshops, netwerkbijeenkomst, theatervoorstellingen en kan je genieten van spoken word optredens.

Sabrina Laurens ZWSabrina Laurens (35) is als jongerenspecialist/programmeur jongeren de initiatiefnemer van deze jongerenmaand. Drie jaar geleden startte zij met deze functie en kreeg zij de ruimte om op eigen initiatief en in samenwerking met (jongeren)organisaties de jongerenvloer van de bibliotheek vorm te geven. De jongerenvloer is een plek waar jongeren o.a. kunnen gamen, internetten en hangen. Stichting R3Cgaming is elke vrijdag aanwezig om hen die gelegenheid te geven en iedere maand organiseren zij een gametoernooi. De vrijdag werd hiermee een sociale ontmoetingsplek waar jong en oud wekelijks bij elkaar komen. Naast het gamen is er elke derde vrijdag van de maand live muziek op de jongerenvloer. Een keer in de twee maanden is er een jongerenspreekuur van de jongerenrechtswinkel waar rechtenstudenten andere jongeren helpen met vragen over hun eigen rechten. Genoeg te bieden dus door jongeren voor jongeren.

“Lezen is natuurlijk belangrijk. Maar je merkt dat de bibliotheek door jongeren meer als die stoffige plaats met boeken wordt gezien, waardoor de drempel om te gaan hoog is. De bibliotheek anno nu mag daarom als ruimte en platform functioneren waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten om kennis en creativiteit te kunnen delen met elkaar. Ik vind het leuk om jongeren het initiatief te geven hun talenten te laten zien. Contact en korte lijntjes houden met de jongeren is belangrijk, daarom laat ik hen altijd weten dat ik bereikbaar ben via mail en social media. We overleggen met elkaar wat ik voor hen kan betekenen en wat ik hen vanuit de bibliotheek kan bieden. Op die manier wordt er zelfvertrouwen bij de jongeren gecreëerd en geeft het hen energie om mee te denken met ons. Rotterdam zit boordevol jonge talenten en verschillende culturen, die elkaar kunnen opzoeken en inspireren. Ik wil dat zij zich laten zien en hen de ruimte bieden om hun talenten te kunnen ontwikkelen.”

Sabrina wil met de jongerenmaand aandacht schenken aan de activiteiten die de bibliotheek biedt. Om zoveel mogelijk verschillende activiteiten aan te kunnen bieden, is samenwerking met externe organisaties belangrijk. Zo zal Poetry Circle tijdens deze maand voor schrijfworkshops zorgen en in de loop van het jaar vervolgworkshops aanbieden. Op vrijdag 4 september a.s. zal er in de middag een ‘couscous netwerkbijeenkomst’ zijn, waar Rotterdamse ondernemers en jongeren bij elkaar komen om te netwerken en niet te vergeten, om couscous te eten. Deze vorm van netwerkbijeenkomsten zullen vervolgens elke twee maanden terugkomen in de bieb. Als afsluiting van de maand zal op 29 september a.s. in samenwerking met project 014 een loopbaancongres worden verzorgd (Your dreams, your inspiration). Verschillende gastsprekers doen hun verhaal over hun carrière, in combinatie met live muziek en spoken word.

Is er een maximale leeftijd om deel te nemen? Nee. Het is maar net hoe jong je je voelt en in hoeverre je jezelf vindt passen in de aangeboden workshops en activiteiten. Het is voor te stellen dat een sollicitatieworkshop een brede leeftijdscategorie trekt. En ook de schrijfworkshops zijn wat mij betreft niet leeftijdsgeboden. De jongerenmaand is dus eigenlijk voor iedereen toegankelijk die zich ertoe aangetrokken voelt.”

Het volledige programma van de jongerenmaand vind je hier.

Heb jij binding met Rotterdam en heb je creatieve ideeën om in te brengen? Schroom niet om een mailtje te sturen naar s.laurens@bibliotheek.rotterdam.nl, follow @bibliotheekrotterdam op Instagram en @bieb010jong op Twitter #bieb010jong.

Door Christina Meijer Foto’s Youreyestellies, Sabrina Laurens