Ik zag mezelf nooit als vader. Ik kon goed met kinderen opschieten maar zelf kinderen krijgen? Dat was niks voor mij. Die verantwoordelijkheid wilde ik niet. Totdat mijn ex-vriendin zwanger werd. Toen werd alles anders.

Het verhaal van alleenstaande moeders is bekend. En dan heb ik het niet alleen over moeders die hun kind zonder vader opvoeden. Zelfs als de vader nog deel uitmaakt van de opvoeding van een kind, spreekt men nog van een alleenstaande moeder. Er zijn weinig verhalen over vaders, die dit ook meemaken. Hoe denken zij erover? Hoe vullen zij de opvoeding in? Helaas heb ik niet alle antwoorden want ik kan niet namens alle vaders praten. Wat ik wel weet, is dat niet alle mannen hun kinderen in de steek laten. Ik zal dat nooit doen bij mijn dochter. Mijn dochter is het mooiste wat mij ooit is overkomen. Ben ik een alleenstaande vader? Ja, dat ben ik.

Emerson2Mensen die mij goed kennen of die mij volgen via Facebook, Twitter en mijn eigen website weten dat ik het graag over mijn dochter heb. Ik schrijf graag over haar en alles wat erbij komt kijken. Opvoeding is wat mij betreft het zwaarste beroep dat er bestaat. Het is soms vermoeiend, maar je doet het met liefde. En zolang je het met liefde doet, zal het nooit teveel zijn.

Mijn dochter heet Raphorah Terinathe en is nu 3 jaar. Ook al was het niet gepland, de komst van mijn dochter was niet ongewenst. Het idee dat ik vader zou worden, omarmde ik meteen. Was ik geschrokken toen ik het hoorde? Absoluut. Haar moeder moest het door de telefoon 3x herhalen: “Ik ben zwanger en jij bent de vader.” Wat er door mij heenging was een gevoel van euforie gecombineerd met verbazing en lichte angst. Ja angst. “Ik, vader?” Ik hield mijn twijfels. Zal ik een goede vader worden? Daarom begon ik boeken over zwangerschappen te lezen. Niet de algemene boeken, maar boeken als “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt” van Kluun en “De 9 maanden regels voor een man.” Ik wilde goed voorbereid zijn maar de praktijk is altijd anders. De kennis die ik heb opgedaan vanuit die boeken was het fundament maar na de geboorte van mijn dochter was het aan mij om er een veilig huis op te bouwen.

InsertkasuarisEM2Of ik een goede vader ben, weet ik niet. Wat ik wel kan zeggen, is dat , als het om onze dochter gaat, haar moeder en ik nog steeds een goede verstandhouding hebben. Daar ben ik echt blij om. Ons kind was 9 maanden toen we besloten om uit elkaar te gaan en dat voelde als een nederlaag. Ik had het gevoel dat ik had gefaald als vader, omdat het mij niet gelukt was om ons gezin te redden. Ik besefte meteen dat niet mijn ex of ik de dupe hiervan was maar ons kind. Met die gedachte zet ik nu, in mijn omgang met haar moeder, mijn eigen trots opzij. Iedereen die ik hierover spreek, heeft daar bewondering voor. Ik vind het juist raar, dat mensen daar bewondering voor hebben. Voor mij is dit juíst vanzelfsprekend. Het gaat namelijk niet om mijn ex of om mij. Het gaat om onze dochter. Zij staat op de eerste plaats. In het belang van het welzijn van onze dochter, zetten wij onze eigen ego’s opzij.

Een kind is het mooiste wat je als mens kan overkomen. Hou van een kind. Wees goed voor een kind. Kinderen zijn de toekomst. Geef ze daarom alle liefde.

Emerson Terinathe

Foto’s: privé-bezit

________________________________________________________________

Emerson heeft in 2011 speciaal voor zijn dochter een nummer opgenomen: ‘Veel liefs’ (Papa houdt van jou). De clip bestaat uit beeldmateriaal die Emerson zelf heeft opgenomen.

[youtube width=”620px” height=”520px”]s1sX0TUWPvM[/youtube]