Ergens vorig jaar, sprak mijn oom, een jongere broer van mijn moeder, de profetische woorden tegen me: “Het is dat er op Ambon (van de jaren vijftig) geen adequate zorg aanwezig was voor jouw oom (met het syndroom van Down), want anders was jouw opa gewoon met pensioen gegaan en waren wij helemaal niet naar Nederland gekomen!” En zat ik nu dus niet te schrijven achter mijn laptop, met een kop thee in de aanslag. 

Het is een smal koord, waarop we in het leven balanceren, wanneer het gaat om het maken van keuzes. Mijn opa zou met pensioen gaan. Hij had er flink wat dienstjaren opzitten, hij was begin vijftig, toen hij koos voor de gezondheid van zijn zoon en ‘the rest is history’, zal ik maar zeggen.

Ik heb verschillende onderwerpen waar ik over kan schrijven, maar het verhaal en de keuze van mijn opa geeft de doorslag voor mijn gastcolumn: het leven vraagt ons iedere keer weer om te kiezen.

Wanneer ik terugkijk op het afgelopen jaar, is me één ding bijgebleven. Hoe belangrijk het is om te kiezen. Om focus te bepalen, richting te geven aan je weg. Mijn moeder zei altijd: “Je kan maar beter één ding heel goed doen, dan tien dingen half.”

Of het nu gaat om het vinden van een baan, richting te geven in je werk, strategie te bepalen voor je onderneming of met je team. Alles draait om de richting die jij verkiest. En wanneer je kiest, dien je te accepteren dat je andere dingen moet (los) laten.

Alles. Het werk, de strategie, je collega’s zijn ondersteunend aan jouw weg. Zodra we kiezen, komt er ruimte vrij, waardoor onze kwaliteiten of talenten meer en beter tot hun recht komen en tegelijk leren we onze behoeftes kennen, of waar we hulp bij nodig hebben.

Daarom sluit ik mijn column af in de stijl van het filmpje wat ik vorig jaar met Kasuaris heb mogen maken:

“De talenten die jij hebt gekregen, staan in dienst van jou en jij bepaalt op welke wijze jij met deze talenten een bijdrage levert aan de samenleving.”

Wat je avontuur ook mag zijn, begin met keuzes maken. Succes met kiezen!

Edward Tuheteru

__________________________________________________________

Edward Tuheteru_Bij gastcolumn

Over Edward Tuheteru

Edward is trainer/loopbaancoach en auteur van het boek Op weg naar mijn plek. PLEK staat voor Plek-Leren-Eigen-Kansen, achtereenvolgens staan deze woorden voor: verleden, heden, toekomst en welke acties zijn er nodig om je doelen te realiseren. Het is een door hem ontwikkelde methode om je ambities vorm te geven. Zijn tweede boek Op zoek naar je droombaan verschijnt op 10 februari a.s. Na de zomer speelt hij zijn eerste theatervoorstelling, met de titel Ik ook van mij die geïnspireerd op zijn eerste boek, waar hij zijn levensverhaal gebruikt om de PLEK-methode uit te leggen. De tour zal 12 keer gespeeld worden, in elke provincie één keer. Om de tour financieel mogelijk te maken,  heeft Edward zijn eigen crowdfunding-campagne opgezet. De eerste speeldatum is inmiddels bekend, op zaterdag 26 september in ’t Spant in Bussum. Meer weten over Edward? In een interview met Kasuaris vertelt hij over opvoeding, verlies en PLEK.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=buRocVNffC8[/embedyt]

Foto Lakerveld Fotodesign