Hoewel fietsen voor de meeste inwoners van Indonesië geen favoriet vervoermiddel is, heeft Eric Kampherbeek (36) hier niets van aangetrokken. Hij besloot een fietstocht af te leggen van meer dan 1000(!) km, van West- naar Oost-Java, langs de Jalan Raya Pos, oftewel de Grote Postweg. Een weg die bedoeld was als transportroute, bedacht door gouverneur-generaal Daendels van Nederlands-Indië aan het begin van de 19de eeuw. Uiteindelijk heeft Eric op sommige plekken nog wat extra heen en weer moeten fietsen, waardoor hij in totaal 3500 km. heeft afgelegd.

Omdat het moderne Indonesië lijkt te zijn ontstaan langs deze grote weg wilde Eric de Jalan Raya Pos als een echte Nederlander (met Indische afkomst) die van fietsen houdt, afleggen per fiets. Op deze manier wilde hij de onbevangenheid van de Indonesische bevolking observeren als fotograaf. ‘Juist omdat ik vind dat Indonesië een ingewikkeld land is qua (o.a.) politiek en religie, wilde ik dit als fotograaf vastleggen in een fotoboek. Het fietsen bracht grappige reacties op bij de Javanen; mensen keken mij als westerling fietsend door de hitte met onbegrip aan.Want ja, wie doet dat nou daar? 

Ach, dat is iets van vroeger en daar hebben we het niet meer over.

De weg van Oost- naar West-Java begint in het stadje Anyer en eindigt in Panarukan. Hoewel de weg verschillende staten kent (van verwaarloosd en stoffig tot aan strak geasfalteerd) is het redelijk intact en goed te fietsen. Zelfs met de vele brommers, auto’s en vrachtwagens op de weg. Met deze fotoreportage wordt duidelijk dat het niet de tempo dulu is die hij ophaalt, maar juist het moderne Indonesië.

Eric fietst Surabaya binnen.

Wat Eric opviel, is de gevoeligheid van het koloniale verleden van  de Nederlanders. Duidelijke taal hierover sprak men niet. ‘Ach, dat is iets van vroeger en daar hebben we het niet meer over,’ werd vaak gezegd. Na doorvragen en juiste ingangen te zoeken, werd langzamerhand duidelijk dat het koloniale verleden een gevoelig onderwerp is en blijft.

Acteur speelt een Nederlandse maarschalk tijdens een nationalistisch schouwspel in Jakarta.

Omdat Eric de fietstocht aflegde in de periode van de nationale onafhankelijkheidsdag (17 augustus 1945) werden er op sommige plaatsen langs Jalan Raya Pos verschillende evenementen en schouwspelen opgezet, waarin vooral de Nederlanders als slecht en kwaad werden gepresenteerd. De Javanen roepen tijdens de schouwspelen vol trots dat zij met geweld de Nederlanders eindelijk op deze dag hebben kunnen verbannen en spelen de Nederlanders na als boze, grote mensen. Deze schouwspelen waren mooie aanknopingspunten voor Eric om hierover in gesprek te gaan met de inwoners langs de Jalan Raya Pos.

Gedurende zijn fietstocht kwam Eric erachter dat Indonesiërs behoorlijk nationalistisch zijn. Dat heeft hij in zijn boek ook een plek gegeven: van rustige en vredige pittoreske landschappen tot en met foto’s met stevige uitdrukkingen van nationalisme. De teksten in het boek, inclusief voorwoord en nawoord, zijn brieven aan zijn Indische oma. Zij vertelde nooit over haar tijd in de kolonie. Nu ze overleden is, kan Eric haar ook niets meer vragen. Om het project heel dichtbij zichzelf te houden, vertelt Eric in de brieven aan zijn oma over het land dat zij, noodgedwongen, heeft moeten verlaten.

Nieuwsgierig geworden? Met een crowdfundingcampagne probeert Eric het Jalan Raya Pos fotoboek gerealiseerd te krijgen. Hij heeft nog zes dagen te gaan! Wil jij, of ken jij mensen die dit bijzondere boek willen bestellen, ga dan gauw naar Voor de KunstDit kan tot en met 12 juni 2016. En het leuke is: wanneer je via Kasuaris het fotoboek bestelt, maak je kans op een ingelijste foto uit het project (20x30cm, genummerd en gesigneerd)! Stuur daarom naast je bestelling een mail naar ikdoemeeviakasuaris@erickampherbeek.nl (***GESLOTEN***), waarin je aangeeft dat je via Kasuaris het boek besteld hebt!

Voor meer info over Eric Kampherbeek: www.erickampherbeek.nl