Februari staat bij Kasuaris in het teken van volhouden. Hier, op dit plekje hadden we een verhaal willen delen over drugsverslaving. Over hoe iemand uit die verslaving is gekomen en hoe iemand dat vervolgens volhoudt. En dat stoppen met een verslaving niet simpel is. Helaas hebben we geen verhaal.

Research naar verslaving is één ding. Er is veel bekend over drugsverslaving en vooral op het internet is genoeg te vinden. De site van het Jellinek kliniek bijvoorbeeld geeft genoeg informatie om een verhaal te schrijven over verslaving, het stoppen en het volhouden. Maar we zijn daar niet naar op zoek.

Mensen raken niet zomaar verslaafd. Daar zit een verhaal achter. Bij het afkicken, schud je dat ook niet zomaar van je af. De demonen waar je tegen vecht kunnen jou je hele leven blijven achtervolgen. Waar vecht je tegen en wat maakt het zo zwaar dat je je toevlucht zoekt in drugs. Dat is iets waar we graag aandacht aan willen besteden, aan de persoonlijke ervaring van iemand.

Dus ook in dit geval wilden we iemands verhaal opschrijven. In eerste instantie hadden we een toezegging, weliswaar anoniem. Op het laatste moment werd die toezegging ingetrokken. Iets wat we begrijpen en  tegelijkertijd ook jammer vinden. Blijkbaar is het niet makkelijk om je uit te spreken wanneer het om een  ‘moeilijk’ onderwerp gaat. Waarom wil iemand zijn verhaal niet vertellen? Is het onderwerp anno 2014 nog steeds taboe?

Is het niet juist belangrijk om over deze onderwerpen te praten? Juist belangrijk om te laten zien, dat je kunt afkicken en dit kan volhouden? Heeft het met angst te maken? Angst over wat anderen zullen zeggen? Wie zal het zeggen. Wij vinden het belangrijk om erover te schrijven. Een verslaving is niet niks en als je je daarover heen kunt zetten, kan het een mooi voorbeeld van volhouden zijn dat tegelijk inspirerend kan zijn voor anderen. Want helaas zijn er nog te veel jongeren die naar drugs grijpen.

Wij hopen het verhaal nog een keer op te schrijven. Misschien is dat wel jouw verhaal. Laat het ons weten via hoofdredactie@kasuaris.com.

Foto: Plejo