Dat is de onderwijsmethode volgens Loesje. Over onderwijs valt zoveel te zeggen. Is een papiertje wel nodig of wordt dat overschat? Leer je het meest op school of daarbuiten? Is kennis iets wat je deelt of voor jezelf houdt? Zijn er nog leerkrachten die indruk op je maken? Jiggy Djé, Terence Schreurs, Talita Angwarmasse en Romy Jay over: onderwijs. 

Vind je dat je echt een papiertje nodig hebt om succesvol te zijn?

Insert Jiggy Dje door Maxresdefault“Ik ben wel een voorbeeld dat het niet perse hoeft, misschien. Maar wat wel zo is, is dat een diploma behalen je een bepaalde basis van vertrouwen geeft. Als je aan het ondernemen bent, voelt het prettig om te weten dat je altijd kan terugvallen op iets.

Veel jongeren maken de fout om bijvoorbeeld te denken: ‘Ik ga communicatie of economie doen omdat dat gewoon een brede studie is.’ Maar, dat denkt iedereen en tegen de tijd dat je het papiertje hebt ben je één van de zoveel duizend in dat jaar met datzelfde diploma. En ga dan maar eens een baan vinden in deze tijd. Ik denk dat vooral belangrijk is: Vind zo snel mogelijk uit wat je leuk vindt. En als dat iets is waar je goed in bent, wordt dan nog beter. Dat is in ieder geval de manier waarop ik het heb gedaan.”

Jiggy Djé

Heb je leuke leerkrachten gehad?

Insert 2 Terence Schreurs by Rayzor Sharp“Ik heb in mijn leven maar een aantal docenten gehad die ik echt niet kan vergeten. Juf Anja in de eerste klas van de basisschool. Juf Helma, de balletjuf van de amateurschool en Juf Chris, docente op de balletacademie. Zij voelden mij aan. Dat waren docenten die, als je bijvoorbeeld een nieuwe, supersonisch apparaat voor hun neus zou neerzetten, niet weglopen. Zij zoeken uit hoe iets werkt. Daardoor ontdek je hoe je dingen moet begrijpen. Je moet eerst leren hoe je tot het punt komt iets te gebruiken.

Een ander docent is Rich uit Amerika. Hij heeft altijd in mij geloofd en mijn carrière gevolgd. Bruun Kuit, mijn mentor van 11 jaar geleden heeft mij altijd ondersteund. En tot slot Marc W Travis, mijn 70-jarige regisseurscoach uit LA. Hij heeft mij laten inzien wie ik ben. Door hem ben ik de actrice geworden waar ik zelf trots op ben. Ik heb veel aan hem te danken.”

Terence Schreurs

Wat vind jij de waarde van een opleiding?

Insert 2 Talita Angwarmasse“Ik vind het belangrijk om voor 100% te gaan voor een opleiding. Kennis en talenten zijn twee dingen die je hebt. Een opleiding leert jou ook andere dingen zoals gestructureerd bezig te zijn en doorzettingsvermogen te krijgen omdat je daar dingen moet doen. Je wordt getest.

We leven nu eenmaal in maatschappij die vraagt om papieren. Als je mee wilt in die stroom die steeds maar sneller gaat, dan zal je een diploma moeten halen.

Door mijn opleiding heb ik bijvoorbeeld geleerd om door te zetten. Je leert om te vechten, dat is een leerproces voor jezelf. Anderen leren door de praktijk, door vallen en opstaan. Dat kan natuurlijk ook maar is vast niet altijd even leuk. Als ik terugkijk, ben ik trots dat ik niet heb opgegeven. Het heeft me wel wat opgeleverd.”

Talita Angwarmasse

Waar leer je het meest van?

Romy Jay meditatie bergVan gesprekken met ouderen heb ik het meeste geleerd. Ik zeg constant tegen mezelf ‘luister’, want door te luisteren krijg ik zoveel lessen mee. Alles wat zij hebben meegemaakt, is weer een leermoment voor mij.

Niet alleen wil ik zelf leren maar ik wil ook mijn talenten doorgeven. Vandaar dat ik er in Zuid-Afrika voor heb gekozen om kinderen zelf les te geven. Het is zo mooi om kinderen uit de hometowns hun talenten te zien gebruiken. Er zijn hier heel veel zangtalenten, maar de meesten krijgen niet zoveel kansen. Ik leer ze zangtechnieken via een eigen geschreven syllabus en ook hoe ze zelf liedjes leren schrijven. Ik heb nu een meisje van 5 jaar die al haar eigen liedjes schrijft. En ook daar leer ik weer van.

Romy Jay

Foto’s: Razor Sharp, Jiggy Djé, Ellen Coert, Maxresdefault