*** Click here for the English version ***

YouTube heeft meer dan een biljoen gebruikers. Dagelijks kijken mensen honderden miljoenen uren op YouTube. In totaal worden vijf biljoen video’s per dag bekeken. En iedere minuut wordt 300 uur aan videomateriaal geüpload op het populaire platform. Niet zo gek als je bedenkt dat iedereen wel iets kan vinden naar haar smaak. Eén uit die biljoen op YouTube is Andini Overfield.

Als de statistieken op Socialblade waar zijn, kun je als vlogger miljoenen verdienen met je kanaal. Eén van de redenen waarom het aantal vloggers de laatste jaren zo gestegen is.

Tussen de talloze video’s vonden we Andini Overfield. Andini is geboren in Indonesië. Ze vertrok later naar Dubai om aan het werk te gaan als au pair en vandaar uit verhuisde ze naar Engeland. Andini vlogt over haar leven in Engeland, haar man Dan en hun mooie kids Max, Andre en Timmy. De vlogs zijn in het Indonesisch afgewisseld met kleine stukjes in het Engels (een goede manier om de taal te leren, kwamen we achter).

Wat deed je besluiten om de deuren van je privéleven open te zetten op YouTube?
“In het begin wilde ik mijn ervaringen en verhalen delen met alleen vrienden en familie. Toen bleek dat ik, buiten die kring, steeds meer Indonesische volgers kreeg. Vanaf dat moment besloot ik meer content te maken voor een breder publiek.”

Wil je een boodschap uitdragen met je kanaal of is het alleen voor de fun?
“Ik wil zeker een boodschap uitdragen. In eerste instantie wil ik positiviteit delen met mijn kijkers. En wat ik ook belangrijk vind, is om over te brengen dat je je dromen moet najagen. Ongeacht wie je bent, wat je bent en je wat je educatieve achtergrond is.”

Wat wil je graag met je kanaal bereiken?
“Financiële onafhankelijkheid. Als ik dat kan bereiken terwijl ik bezig ben met iets wat ik leuk vind, dan is dat heel mooi. Ik vlog over dingen delen, leren en elkaar helpen. Daarom is mijn kanaal leuk voor iedereen.”

Je bent getrouwd met een Engelsman. Wat vind je de grootste uitdaging van een relatie met iemand buiten je eigen cultuur? 
“De grootste uitdaging is het taalverschil. Dat leidt weleens tot misverstanden of verkeerde interpretaties. Bijvoorbeeld toen mijn man mij en de kids aansprak met ‘you lots’. Dat vond ik zo respectloos. Toen ik het hem hoorde zeggen tegen zijn ouders begreep ik pas dat het de Engelse manier is om meerdere mensen aan te spreken.”

“In je comfort zone blijven, lijkt makkelijk en veilig. Maar het is niet perse wat je ECHT wilt.”

Wat vind je het meest waardevolle van een relatie van twee culturen? 
“Dat je op een dieper level van iemand kunt leren. Je begrijpt dan ook beter dat iedereen anders is. Die verschillen leer je tegelijkertijd te accepteren.”

Je woont al een lange tijd in Engeland. Wat kunnen Westerse mensen van de Indonesische cultuur leren? 
“We zijn vriendelijk en behulpzaam. Als iemand verdwaald is of een slaapplek nodig heeft dan openen we onze deuren. Ookal hebben we geen extra slaapkamer. Naastenhulp zit ook in ons. Als er iemand ziek is, met name oudere mensen, dan helpen we een handje en geven we wat we kunnen missen.”

En andersom? Wat kunnen Indonesische mensen van Westerse mensen leren?
“Eén ding wat we zeker kunnen leren, is discipline rond tijd! De meeste Indonesische mensen zijn gewend om te laat te komen. Iets wat me mateloos irriteert. Ik vind het persoonlijk respectloos omdat je iemands tijd en misschien wel geld verspilt.

Wat we ook kunnen leren, is oprecht zijn.  Indonesische mensen gebruiken vaak het woord ‘InsyaAllah’, dat ‘Als God het toelaat’ betekent. De meerderheid van Indonesische mensen (moslim) gebruiken dat woord ook als ze niet oprecht kunnen zijn. Bijvoorbeeld als ze te laat komen. In plaats van eerder van huis te vertrekken, komen ze te laat en zeggen InsyaAllah. Ik denk dat wij moeite hebben om nee te zeggen of iets af te wijzen. Misschien vinden we dat onbeleefd.”

Indonesische mensen worden gezien als bescheiden. Een tikje verlegen en niet direct. Hoe kijk jij daar tegenaan? 
“Ik herken dat beeld. Het is belangrijk om uit je comfortzone te stappen en jezelf te zijn. Ongeacht wat een ander ervan vindt. Zolang we anderen daarmee maar geen schade aanbrengen.  In je comfortzone blijven, lijkt makkelijk en veilig. Maar het is niet perse wat je ECHT wilt. Ik zie wel dat het aan het veranderen is. De jongere Indonesische generatie is tegenwoordig druk bezig succes en dromen na te jagen. Je dromen najagen moet je wel uit je comfortzone stappen.”

Je vindt Andini’s kanaal hier.

Vlog jij ook of ken jij iemand die een leuke YouTubekanaal heeft? Give us a holla…

Foto’s privebezit, Kasuaris