Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdekkingstocht door diversiteit

De wereld op onze stoep

Nederland heeft een mix van culturen. Als je door de straten loopt, zie je mensen van verschillende achtergronden. Deze culturele mix komt o.a. door onze geschiedenis, waarbij mensen uit landen als Indonesië en Suriname hier kwamen door het koloniale verleden. Daarna kwamen er arbeidsmigranten uit landen zoals Marokko, Turkije en Oost-Europa. Daarnaast zijn er ook mensen die naar Nederland zijn gevlucht op zoek naar veiligheid. Hoe beïnvloedt deze diversiteit de manier waarop wij naar de wereld, onszelf en naar elkaar kijken?

Minisamenleving

Scholen, sportclubs en buurtverenigingen zijn voorbeelden van plekken waar deze diversiteit tot leven komt en waar jongeren van verschillende sociale en culturele achtergronden samenkomen. Een diverse mini-samenleving waar kinderen leren omgaan met die diversiteit.

Zo rond de leeftijd van 10 jaar begint voor kinderen de uitdaging zichzelf te ontdekken. Zij leren te switchen tussen leefwerelden en sociale contexten.Ze springen als het ware tussen verschillende werelden heen en weer, afhankelijk van waar ze zijn en met wie ze zijn.

Naarmate ze ouder worden, beginnen aspecten zoals culturele achtergrond, gender en lichamelijke mogelijkheden een grotere rol te spelen in de zoektocht naar en ontwikkeling van hun identiteit. Dan wordt het relevanter om bewustwording te ontwikkelingen rond thema’s zoals diversiteit, identiteit en gelijkwaardigheid en het voeren van een constructief dialoog hierover.

De workshop Wie ben jij? is ontwikkeld om een inclusieve omgeving te creëren waarin jongeren kunnen leren over hoe verschillend iedereen is maar ook weer niet en hoe dat invloed heeft op hoe ze zichzelf zien en hoe ze met anderen omgaan.

Een stap verder in burgerschap

Jongeren zijn experts op het gebied van hun eigen ervaringen. Met Wie ben jij? stimuleren wij hen om vanuit die ervaringen open te staan voor (culturele) diversiteit. Als school, sportclub of buurtvereniging leg je hiermee een belangrijke basis voor het voeren van een dialoog over diversiteit, gelijkwaardigheid en onderlinge betrokkenheid. Zo werken we samen aan een inclusieve omgeving waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Wat gaan we doen?

We gaan in gesprek over cultuur, normen en waarden, en hoe deze ons vormen. Want wat doen al die verschillende normen en waarden met gelijkwaardigheid en verbinding in de samenleving? En wat hebben vooroordelen, discriminatie en racisme daar mee te maken?

Samen praten en elkaar echt zien

Je brein is als een supercomputer die elke dag een lading aan info moet verwerken. Om niet overbelast te raken, verdeelt het al die info in verschillende hokjes. Handig, want zo houden we het overzicht in allerlei situaties. Maar soms, zonder dat we het doorhebben, stoppen we ook mensen in die hokjes gebaseerd op hoe ze eruitzien of wat we van ze denken te weten. Je brein ziet iemand en bam, zonder erbij na te denken, heb je al een idee van iets of iemand. Iedereen doet dit; het is menselijk. Maar je brein heeft niet altijd gelijk. Sterker nog, wij kunnen dat systeem zelf hacken. Door stilte staan bij vragen zoals: wat zegt een hokje over iemand of kan iemand zich in meer hokjes thuisvoelen.

Tijdens Wie ben jij? geven we jongeren tools om dit soort gesprekken te voeren. Niet alleen om te praten over welke hokjes er zijn, maar ook om te onderzoeken hoe deze hokjes ons beïnvloeden en hoe we ze misschien kunnen veranderen. Zodat je echt kunt connecten met anderen en voorbij de hokjes denkt.

Het programma van de workshop ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Introductie van het thema diversiteit: wat betekent dit precies en waar denken we aan als we dit horen?

Verdieping over de begrippen gelijkwaardigheid, identiteit, vooroordelen. Aan de hand van beeldmateriaal gaan we in gesprek over wat deze begrippen betekenen.

Normen, waarden en tradities. Met stellingen gaan we in gesprek met de jongeren over wat voor de een als ‘gewoon’ kan zijn en voor de ander helemaal niet. Normen, waarden en tradities spelen daarbij een rol.

Dialoog voeren over de identiteit. De jongeren gaan aan de hand van gesprekskaarten in gesprek over hun eigen identiteit en die van de ander.

Kijk hoe Ruben (mentor voortgezet onderwijs) Wie ben jij? ervaart:

Door middel van interactieve activiteiten streven we ernaar om een veilige en stimulerende omgeving te creëren waarin jongeren kunnen leren, groeien en zichzelf kunnen zijn.

 

Leerdoelen

  • Ontdekken van verschillen:
    Jongeren leren begrijpen dat iedereen anders is en leren die verschillen respecteren. We gaan ook nadenken over waarom die verschillen er zijn.
  • Begrijpen van anderen:
    Jongeren gaan oefenen om zich in te leven in anderen, zelfs als ze anders zijn dan wij. Zo leren we elkaar beter begrijpen en respecteren.
  • Leren over onszelf:
    Jongeren gaan nadenken over wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en hoe dat invloed heeft op hoe zij naar anderen kijken.
  • Goed leren praten met elkaar:
    We gaan oefenen met praten over allerlei onderwerpen die te maken hebben met je identiteit, zoals je leerstijl, vriendschappen en normen en waarden.

Programma

  • Introductie van het thema diversiteit
    We verkennen in een groepsdiscussie wat diversiteit precies betekent en waarom het zo belangrijk is.
  • Verdieping over begrippen
    We maken gebruik van beeldmateriaal, zoals video’s, om begrippen zoals uitsluiting en discriminatie te verkennen. Dit helpt ons om een dieper begrip te krijgen van de impact van deze concepten.
  • Normen, waarden en tradities
    We presenteren stellingen over normen, waarden en tradities om jongeren uit te dagen om na te denken over hun eigen opvattingen en die van anderen. Dit stimuleert open discussie en reflectie.
  • Identiteitsdialoog
    In kleine groepjes gaan we aan de slag met de Wie ben jij? kaarten. Deze kaarten dienen als leidraad voor gesprekken en stimuleren jongeren om ruimte te bieden aan elkaars verhalen en ervaringen.

Klassikaal

  • Doelgroep: jongeren tussen 12 – 18 jaar
  • Duur workshop: ± 75 minuten
  • Werkvorm: klassikaal en in groepen
  • Maximum aantal deelnemers: 25
  • Voorbereidingen: minimaal, je ontvangt een infobrief

Doelgroep

Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs

Samen naar een inclusievere wereld: Doe mee en maak het verschil in jouw gemeenschap!

Wil je bijdragen aan een inclusievere samenleving en een positieve verandering teweegbrengen binnen jouw school, sportclub of buurtvereniging? Neem contact met ons op en help mee aan het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, ongeacht achtergrond, cultuur of identiteit.
Laat hieronder je gegevens achter om meer informatie te ontvangen over hoe je de workshop kunt organiseren voor jouw groep jongeren. Samen kunnen we een verschil maken en werken aan een wereld waarin diversiteit wordt gevierd en gelijkwaardigheid wordt gerespecteerd.

Dit formulier vraagt u om uw naam en e-mailadres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie ons Privacybeleid om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.