De kracht van inclusief onderwijs
Scholen zijn een afspiegeling van de samenleving. Dé plek waar jongeren met verschillende sociale – en culturele achtergronden bij elkaar komen. En waar kinderen leren omgaan met die diversiteit. Deze mini-samenleving vormt een ideale omgeving waarin jongeren niet alleen kennis vergaren, maar ook essentiële sociale vaardigheden ontwikkelen. Binnen deze muren begint de reis voor jongeren om zichzelf te ontdekken en leren omgaan met de vele facetten van diversiteit.
Door zich bewust te worden van en te leren navigeren door deze diversiteit, bereiden jongeren zich voor op een wereld die steeds meer vraagt om samenwerking en begrip voor elkaars achtergronden.
Wereldburgerschap
Kasuaris gelooft sterk in de kracht van scholen om een inclusieve leeromgeving te creëren.
Een inclusieve leeromgeving biedt elke leerling de kans om zijn of haar volledige potentieel te bereiken en draagt bij aan een positieve sfeer in de schoolgemeenschap als geheel.
Met ons traject “Doors to Diversity” ondersteunen we scholen actief bij het realiseren van deze doelen. Gedurende een schooljaar openen we samen met de school en de leerlingen de deuren naar een wereld van begrip, respect en erkenning. Ons doel is om bewustwording te stimuleren voor culturele diversiteit op school in verschillende fasen.We lichten de verschillende fasen graag toe in een kennismaking. In grote lijnen zien die er als volgt uit.
Onze pijlers
- Ondersteuning van docenten: we delen kennis en ondersteunen docenten in hun lessen.
- Bewustwording vergroten: we vergroten bewustwording onder onderwijsprofessionals, leerlingen en ouders door middel van trainingen en workshops.
- Draagvlak vergroten: We streven naar het vergroten van draagvlak onder onderwijsprofessionals, leerlingen en ouders.
Onze aanpak: fasen van groei
- Voortgang: We initiëren niet alleen verandering, maar monitoren en evalueren ook voortdurend de voortgang. Feedback van alle betrokkenen stelt ons in staat om onze aanpak continu te verbeteren.
- Ouders als partners: Ouders spelen een cruciale rol en zijn waardevolle partners in ons streven naar een inclusieve schoolomgeving. We moedigen actieve ouderbetrokkenheid aan, bijvoorbeeld via de ouderraad.
- Continuïteit: We streven naar blijvende verandering door te investeren in duurzame structuren en beleid. Een inclusieve leeromgeving is een doorlopend proces dat voortdurende inzet en betrokkenheid vereist van alle betrokkenen.
“Het traject heeft niet alleen geleid tot concrete acties en initiatieven, maar heeft ook geleid tot een dieper begrip van diversiteit en inclusie onder leerlingen en docenten. De bijeenkomsten en activiteiten hebben bijgedragen aan een grotere betrokkenheid binnen de schoolgemeenschap en hebben nieuwe verbindingen gelegd tussen betrokken partijen.”
Da Vinci College en Universiteit Leiden over Doors to Diversity