TRAINING

PRIVILEGETRAINING

25 april 2024

09u30 – 13u00

Wijkcentrum Swaenswijk

Jongkindt Coninckstraat 2b 2406 AP in Alphen aan den Rijn

Verdiep je perspectief

Heb je ooit stilgestaan bij de manier waarop jouw eigen geschiedenis, jouw persoonlijke achtergrond op een onzichtbare manier de bril kleurt waardoor je de wereld ziet? Het kan gaan om de taal die je van huis uit hebt meegekregen, de tradities die je koestert of zelfs de verwachtingen die de samenleving stelt op basis van je uiterlijk. Onder andere deze aspecten vormen samen een uniek perspectief dat jou onderscheidt, maar het zijn ook factoren die kunnen bijdragen aan een reeks onzichtbare voordelen die je dagelijks ervaart.

Stel je voor: je bent een vrouw in een technisch beroep, waar je collega’s voornamelijk mannen zijn. Je bent je bewust van de barrières die je hebt moeten overwinnen, maar misschien minder van de voordelen die je geniet door je stedelijke opvoeding en toegang tot hoger onderwijs, waardoor je makkelijker kon navigeren door professionele netwerken die anderen misschien niet eens kennen.

Door deel te nemen aan de Privilegetraining nodigen we je uit om deze subtiele maar invloedrijke voordelen te verkennen. We dagen je uit om dieper te graven, verder te kijken dan je eigen ervaringen en te leren hoe deze voordelen – vaak onopgemerkt – je wereldbeeld en je interacties met anderen vormgeven.

Sarita Bajnath is trainer, spreker en motivator op het gebied van inclusie, diversiteit en dialoog. Ze verzorgt unconscious bias trainingen die bijdragen aan inclusie en bewustzijn op een brede (intersectionele) manier, namelijk etniciteit, gender, beperkingen, geaardheid, klasse en bewustmaken van privileges. Ze werkte onder andere mee aan de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ en heeft ruim 25.000 mensen getraind van NGO’s, overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen tot commerciële bedrijven in o.a. marketing Via interactieve en persoonlijke trainingen activeert ze haar deelnemers om de diepte in te gaan en kritisch naar zichzelf te kijken en hun bubbel.

Wat kun je verwachten van de Privilegetraining?

In de Privilegetraining creëren we een veilige ruimte om het concept van privilege te verkennen, onze eigen privileges te onderzoeken en te reflecteren op hoe deze privileges ons dagelijks leven beïnvloeden. Door openlijk en eerlijk met elkaar in gesprek te gaan, streven we naar een dieper begrip van privilege.

De training kan als confronterend ervaren worden.

Details

  • Datum en tijd: 25 april 2024, 09u30 – 13u00
  • Locatie: wijkcentrum Swaenswijk, Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen a/d Rijn

Programma 

  • Welkom
  • Interactieve lezing die ingaat op privileges, intersectionaliteit en inspirerende rolmodellen. Onderwerpen zijn o.a.: racisme, LHBTI+ discriminatie, armoede en uitsluiting op dagelijkse basis.
  • Privilegewalk waarbij deelnemers worden aangemoedigd ervaringen te delen. Met de privilegewalk worden privileges die in de maatschappij spelen zichtbaar gemaakt. Vanuit die zichtbaarheid gaan deelnemers met elkaar in gesprek.
  • Wrap up

Je kunt je tot uiterlijk 22 april a.s. kosteloos aanmelden via het formulier hieronder. Let op: er geldt een maximum aantal van 20 personen, dus wees op tijd.

*De training is gratis en bestemd voor professionals uit de domeinen sociaal-maatschappelijk, cultureel, onderwijs en sport. Daarnaast is de organisatie waarvoor jij werkzaam bent, gevestigd in de gemeente Alphen aan den Rijn. De training is mede mogelijk gemaakt door gemeente Alphen aan den Rijn.

AANMELDEN