Hij is iemand met een verhaal: Jermain van der Bogt a.k.a. Wudstik, opgegroeid in een Nederlands-Moluks gezin. Mocht je hem nog niet kennen; tijdens de blind auditions van The Voice of Holland zong hij het nummer ‘Omarm‘ van Bløf. Alle juryleden waren duidelijk geroerd door zijn mooie stem.

Zijn moeder (geboren in Nieuw-Guinea) was 10 jaar toen ze met haar ouders naar Nederland kwam. Zijn opa is Moluks en zijn oma half Moluks/half Nederlands. Zijn moeder, die een Moluks/Nederlandse opvoeding heeft gekregen, heeft dit ook weer doorgegeven in de opvoeding van Jermain. Ze gaf hem een focus op het leven in het nu en een blik op de toekomst.

“Lange tijd heb ik ver van mijn Molukse roots afgestaan. Ik heb mijn moeder wel eens gezegd dat ik dat jammer vond. Het was niet bewust, maar aan de Molukse kant was de familie zo groot dat de aandacht over alle neefjes en nichtjes verdeeld moest worden. Aan de Nederlandse kant was de familie veel kleiner waardoor mijn opa en oma zich meer met mij bezighielden. Het was alsof ik aan de Nederlandse kant relevanter was. Dat was natuurlijk niet zo maar als kind ervaar je zoiets anders. Mijn Molukse opa en oma waren ook trots op mij, alleen lieten ze dat op een andere manier zien.”

 

Niet licht genoeg en niet donker genoeg

“Het lastige van een halfbloed zijn, is dat je bij de blanken niet licht genoeg bent en bij de donkeren niet donker genoeg. Niet alleen in de buitenwereld, ook in de eigen familie is dat zo. Aan de ene kant zit je als de donkerste aan tafel hutspot te eten en aan de andere kant spreek je geen Maleis en ben je bij wijze van spreken de belanda. Dat heeft me lang dwarsgezeten maar ik heb dat toen niet geuit. Ik heb het wel op een positieve manier verwerkt. Door mijn muziek en door mijn gevoelens op papier te zetten. Ik ken mensen die van die zogenaamde tweestrijd veel last hebben gehad en er zelfs littekens aan overhielden. Doordat ik me kan uiten via mijn muziek heb ik er vrede mee gekregen. Het is een proces van eerst goed weten wie je bent. Als je dat weet dan weet je waar je staat en draag je dat uit. Men zal dan niets anders kunnen doen dan jou te accepteren zoals jij bent.

Ik ben mijzelf ook vragen gaan stellen via mijn songteksten. Daaruit is het nummer ‘Breek‘ ontstaan. Een nummer waarin ik zeg ‘Ik ben ik en ik vertel jou alles over wie ik ben. Ik vertel zowel negatieve als positieve dingen over mijzelf waardoor er niets meer te raden overblijft.’ Dat nummer heeft mij enorm geholpen en werd daarbij ook goed opgepakt door de omgeving.”

Op de website van Wudstik zie je dat hij al een paar jaar bezig is met muziek. Hij heeft samengewerkt met bekende Nederlandse namen uit de rapscene. Een paar weken geleden deed hij de blind auditions bij The Voice of Holland. Heeft hij de Molukse genen van bescheidenheid niet meegekregen of is het pure focus?

“Misschien heb ik door de Nederlandse invloeden in mijn opvoeding inderdaad geen last van bescheidenheid. De Molukse kring is vrij klein. Je ziet mensen wel blenden met andere families maar het blijft vaak in de eigen kring. Dat mensen binnen de Molukse gemeenschap elkaar kennen, geeft de verbondenheid weer van toen en nu. Heel mooi om te zien. En toch moet je soms uit je eigen cirkel stappen. Ik vind het belangrijk dat je uitdraagt wie je bent. De vraag daarbij is of je moet willen blijven benadrukken hoe je hier bent gekomen.”

 

Bij ons staat het op de huid getekend

Persfoto 1 Wudstik“Ik heb een bepaald ‘gemis’ in mijn leven gekend wat de typische Molukse culturen en opvoeding betreft. Tegelijkertijd zie ik het ook als een blessing. Mijn opa zei tegen zijn kinderen dat ze moesten leren om in Nederland te overleven zonder al te veel bagage van vroeger. Daardoor heb ik die bagage niet meegekregen plus het feit dat ik hier geboren ben. Ik merk dat sommige mensen hun kinderen die bagage wél meegeven. Mensen die een drang hebben zichzelf te onderscheiden van anderen. Je geschiedenis is van groot belang maar mag in mijn ogen niet in de weg zitten van wat je hier doet, want hier draait alles door.

Ik heb respect voor de strijd voor de Molukse onafhankelijkheid. Alleen is het zo dat men hier geen rekening houdt met dat deel van je achtergrond. Het komt allemaal neer op wie je bent. De Molukse geschiedenis is bekend, er is veel pijn geweest en is er nog steeds. Ik vraag mij wel af of die bagage kinderen zal helpen om beter te doen. Vertel kinderen de geschiedenis van hun komaf en voedt ze op in de cultuur en maatschappij waarin ze nu leven. Dat is wat ze nodig hebben voor later. Waar je vandaan komt, is ontegenzeggelijk belangrijk. Het staat bij ons (geheel of gedeeltelijke) Molukkers nu eenmaal op de huid getekend.”

 

Je moet het jezelf ook gunnen

“Dat wat ik doe, was in eerste instantie een soort bewijsdrang vanwege het gebrek aan erkenning en de aanwezigheid van pijn. Ik wilde mijzelf bewijzen. Naar mijn omgeving maar ook naar mijzelf toe. Nu gebruik ik mijn verhaal als olie om mijn passie te laten branden. 

Ik heb altijd een drang gehad om mijn verhaal te vertellen omdat ik vind dat het relevant is. Er zijn mensen die hetzelfde voelen als ik maar moeite hebben dat te uiten. Ik zie mijzelf dus ook als een soort spreekbuis. Dat is één van de redenen waarom ik meedoe aan The Voice of Holland. Daarnaast moet je het jezelf ook gunnen om verder te willen komen.

Je passie omzetten in actie is een kwestie van gewoon je best doen. Iets anders is er niet. De tekst van mijn nummer ‘Niets anders‘ dat ik samen met Winne [Winston Bergwijn beter bekend als Winne, is een Nederlandse rapper uit Rotterdam – red.] heb uitgebracht, gaat daar ook over.”

 

Omarm

“Mijn oeuvre is Nederlandstalig dus ik wilde ook graag een Nederlandstalig nummer zingen. De keuze voor ‘Omarm’ van Bløf was niet moeilijk. Ik vind dat één van de mooiste nummers van de laatste 15 jaar. En het is een toepasselijk nummer. Ik vraag nu aan Nederland om mij te omarmen. Ook ik wil gehoord worden.”

The Voice of Holland wordt uitgezonden op vrijdagavond 20u30 bij RTL4. Het volgende optreden van Wudstik is tijdens de Battle (vermoedelijk medio oktober).

Door: Angelique Loupatty