Voor Dicky Kapel uit Lent (Nijmegen) was het niet altijd vanzelfsprekend om zich als kunstenaar te manifesteren. Begonnen als hobbyist leerde hij steeds meer technieken tijdens zijn studie tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Als eindproject maakte hij sculpturen en schilderijen met het thema ‘De schoonheid en oorlog op de Molukken’. Met de opbrengst van de expositie ‘Ingat Maluku’ (bestemd voor de Molukken) ging hij voor het eerst naar de Molukken en kocht voor drie basisscholen schoolspullen.

Bij zijn eerste serie schilderijen speelde zijn Molukse bescheidenheid een grote rol. Dicky durfde nauwelijks geld voor te vragen voor zijn schilderijen en de gemiddelde vraagprijzen vond hij eigenlijk te hoog.

Onder invloed van een plaatselijke kunstenares groeide zijn zelfvertrouwen. Zijn gezin, zijn verhuizing naar een atelierwoning in Nijmegen-Noord en zijn exposities hebben Dicky duidelijk geïnspireerd om nog meer uit zichzelf als kunstenaar te halen. Tegenwoordig exposeert hij met grote regelmaat in de omgeving van Nijmegen. Naast olieverfschilderijen behoren nu ook (kranten)collages tot zijn collectie. Artikelen in kranten vormen zijn inspiratie waarmee hij de hoofdpersoon in zijn creaties op een verbluffende manier tot leven brengt.

Met zijn achtergrond als docent gebruikt hij zijn talenten tegenwoordig ook om jongeren te inspireren. Met het Young Curators ProjectYoung Curators is een project waarin jongeren zelf een tentoonstelling organiseren in een galerie of expositieruimte bij hen in de buurt. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de organisatie van de tentoonstelling en alles wat er verder bij komt kijken. Het project is afkomstig uit Groot Brittannië ( Oriel Davies Gallery) waar het al jaren een succes is. heeft hij middelbare scholieren bij hem thuis ontvangen om hen te laten ontdekken wat het is om met kunst bezig te zijn. Deze leerlingen van Scholengemeenschap Notre Dam waren zo onder de indruk van zijn collages dat zij deze zelfs hebben uitgekozen voor hun samengestelde expositie in de Mariënburgbibliotheek in het centrum van Nijmegen.

Meerdere malen per jaar stelt Dicky, samen met veel andere kunstenaars in zijn bijzondere straat, zijn atelierwoning open voor het publiek om de vele kunstvormen te komen bewonderen. Ben je dus een keer in de buurt van Nijmegen of heb je iets met kunst, laat je dan verrassen door de verschillende kunstvormen die in de straat te zien zijn.

Voor meer informatie over het werk van Dicky kun je terecht op zijn website

 DickyKapel

 

Fotocredits: Inge Winter