Neon bord

Internationale Vrouwendag 2022

Op 8 maart a.s. is het Internationale Vrouwendag. Het Vrouwennetwerk Leiden e.o. heeft daarvoor op zondag 6 maart a.s. een mooi programma bedacht rond het thema ‘Verbinden door kunst & cultuur. Naast een gevarieerd plenair deel zijn er 12 workshops waaruit je kunt kiezen om aan deel te nemen. 

p

12u30 inloop

13u00 welkom en opening

14u30 workshop naar keuze

15u45 multiculti High Tea, Afghaanse dans, Hilde Jansen

17u30 afsluiting

BplusC, Het Leids Volkshuis

Apothekersdijk 33

2312 DD Leiden

Toegang kost Euro 3,00

Workshops

Henna tattoos zetten – Amina Aarab, Hasna Achmed, Iklias Abdutallif
Je hand, of je voet op traditionele wijze met henna laten versieren.

Ontwerpen met Staphorster stippen – Malinda Clouder (Ars Aemula)
In deze workshop maak je een eigen ontwerp om een tasje met Staphorster stippen te stempelen.

De keramische taal van Angolese vrouwen Iara Francisco Pedro (Kunstkollectief G12)
In deze workshop gaan we potten maken van zelfhardende klei, droog gras, gereedschap van klei, en gerecyclede petfles. Je maakt gebruik van het keramisch materiaal ook om te reflecteren op de dagelijkse activiteiten van veel plattelandsvrouwen in Angola als bron van inkomen, overleving, duurzaamheid en empowerment.

Vrouwen en dichtkunst. Olga van Marion (Leiden University Centre for the Arts in Society)
In deze worskhop wordt middels een gedicht, een fragment uit een toekomstdroom van Betje Wolf en een Leids toneelstuk, een liedje uit een toneelstuk de vrouw in de dichtkunst belicht.

De kunst van anders kijken. Angelique Loupatty en Christina Mulyono (Stichting Kasuaris)
De identiteit van een vrouw bestaat uit veel dimensies. Identiteit staat continu in wisselwerking met de omgeving en de mensen om ons heen. In deze workshop nemen we je mee in de dimensies van onze identiteit als vrouw, en hoe deze van betekenis verandert in elke context waarin je je bevindt. Op deze manier leer je breder en dieper naar de ander te kijken en elkaars perspectieven te delen. Die gedeelde waarden lijden tot verbinding.

Art Game: Mens-erger-je-wel. Nathalie Lecina met collega’s Hassatou Sow, Laila Aissi, Flox Verhulst, Akberet Ghiday, Fyori Guesh Weldemariam (Studio Moio)
In deze workshop gaan we spelen met vooroordelen, met inleven in anderen door een variant gemaakt op het welbekende spel “Mens-erger-je-niet”. Ook maken we een eigen uitbreidingsset op het spel dat door jonge kunstenaars gemaakt is.

Kunst, de kracht van Afghaanse vrouwen. Atia Samim (Stichting Keihan)
Deze workshop begint met wat achtergrondinformatie over de situatie in Afghanistan.Vervolgens worden er verschillende kunstvormen getoond van enkele krachtige Afghaanse kunstenaressen/artiesten: poezie, zang, mode, digitale kunst. En praten we over onze indrukken en interpretaties.

De eerste indrukken. Nikita Swikkers (Stichting Welzijn)
Wat is eigenlijk de kracht van een eerste indruk? En hoe werkt dit als je iemand nog helemaal niet kent? Onderga bewust een eerste indruk met een ‘vreemdeling’ om hierna erover in gesprek te gaan.

De Dame in de Kunst en de Kunst van de Dame. Olga Lemmen en Anne-Marie Meevis (Stichting Feminenza Nederland)
Door de eeuwen heen zijn vrouwen in de kunst bij diverse culturen afgebeeld en geportretteerd. Maar wanneer zien we in haar een dame? Hoe herkennen we de dame in de kunst en wat zijn haar kenmerken? In deze interactieve workshop gaan we aan de hand van het waarnemen van kunstportretten samen een zoektocht aan naar de dame in de kunst. Daarnaast gaan we ook op zoek naar wat het betekent om een dame te zijn. Wat voor kunsten zouden we daarvoor bewust in onszelf kunnen ontwikkelen? Namens het Feminenza vrouwennetwerk nodigen Olga Lemmen en Anne-Marie Meevis je van harte uit om mee te doen!

Let us Draw Loneliness Away. Delaram Housseinioun. Engelstalige workshop
In the past year and a half, we all have been locked up and experienced loneliness, endless levels of stress and being deprived of most social encounters. We all became alone to an extreme degree; it has been challenging.
Observing and drawing flowers help us bond with our inner emotions. A flower consists of more than one petal and even when one is being tested or harmed it blooms again. In this workshop we will draw flowers to help transfer stress & loneliness into hope and solidarity.

De impact van censuur op verbeelding van het vrouwenlichaam. Henriëtte van der Linden en Yael Laroes
In deze workshop laten we zien hoe kunstenaars omgaan met de verbeelding van het vrouwelijk lichaam, ondanks de censuur waar zij binnen hun maatschappij bewust of onbewust mee te maken hebben. Henriette verteld over de situatie in Iran, voor en na de Islamitische revalutie (1979) en neemt als kunstenaar Nastaran Safaei als voorbeeld. Yael toont haar zelfportretten en vertelt over de negatieve blik van de westerse wereld op het dikkere lichaam. Na een presentatie gaan we in gesprek met elkaar. Hoe werkt censuur? Vanuit de staat, de samenleving of vanuit jezelf? Welke ideeën of ervaringen heb jij bij dit onderwerp?

Speeddaten met vrouwen van Ars Aemula en hun kunstwerken
Matilde Zijp met bewerkte borduursels. Nina Matser met schilderijen. Yvonne Burg met tekeningen. Dorith Hassing met olieverfportretten. Vier vrouwelijke kunstenaars van Ars Aemula beantwoorden graag elke vraag over de rol van vrouwen in hun kunst. Wat zijn bijvoorbeeld hun standpunten, ideeën en dromen over de vrouw als kunstenaar? De vrouw als inspiratiebron of zelfs de vrouw als object? Waarom beelden zij vrouwen/vrouwelijkheid uit? En doen ze dat eigenlijk wel? Zij illustreren dit met recent werk waarin de vrouw op verschillende manieren centraal staat.

Ga voor meer informatie naar de website van Vrouwennetwerk Leiden.