Insayno over racisme en rechtvaardigheid

met wie wil je verbinden?

Sinds mei dit jaar loop ik stage bij Kasuaris. Ik ben een eerstejaars op het mbo aan de opleiding Marketing en Communicatie.

Wat voor Kasuaris belangrijk is, is verbinding leggen met en tussen mensen van verschillende komaf. Eén van de opdrachten die ik kreeg, past daar ook goed bij. Ik kreeg de vraag: met wie zou je willen verbinden en waarom?

Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Met Insayno, omdat ik geïnspireerd ben door hoe hij zo open is over zijn meningen en deze verwerkt in spoken word. Ik volg hem via Punchoutbattles en werd fan van zijn teksten en wordplay.

een gedreven persoon met veel talent

Insayno is een artiest. Hij houdt zich bezig met rap en spoken word. Hij is een echte woordkunstenaar. Eén die niet bang is om zijn mening te delen over de maatschappij en verschillende onderwerpen zoals cultuur en racisme. Darryl Danchelo Osenga (zoals hij in het echt heet) is veel meer dan een artiest. Hij is ook nog songwriter en audio engineer. Oftewel een gedreven persoon met veel talent.

Zelf ben ik Nederlands-Moluks-Javaans. Insayno is Caribisch-Nederlands. Daardoor was ik benieuwd wat hij van een aantal onderwerpen vindt.

Hoe denk je dat we mensen met verschillende culturen met elkaar kunnen verbinden?

“Ik vind het belangrijk dat organisaties die zich bezighouden met culturele onderwerpen ook kritisch kijken naar de samenstelling van hun teams en medewerkers. Is het team een daadwerkelijke afspiegeling van de samenleving of van de culturen die je bij elkaar probeert te brengen? Als het antwoord ‘nee’ is dat vind ik dat je die culturen moet implementeren in je eigen teams.”

Wat versta je onder racisme?

“Racisme is het systeem van onderdrukking dat witte mensen privileges geeft ten koste van mensen van kleur. Het is een ideologie. Maar een ideologie kun je niet praktiseren zonder een volledig, functionerend systeem.

Racisme is geïnstitutionaliseerd in alle facetten en levensdomeinen van onze samenleving. Dit heeft als gevolg dat mensen van kleur met dezelfde kwalificaties/diploma’s als hun witte counterparts moeilijker aan een baan komen, lagere schooladviezen krijgen, etnisch geprofileerd worden, vaker verdacht worden, vaker zwaardere straffen krijgen en minder generational wealth hebben kunnen opbouwen.

Generational wealth is de rijkdom die generaties doorgeven aan de kinderen. Veel voorouders van mensen met een kleur hebben een minder groot kapitaal kunnen opbouwen doordat gekleurde mensen vaak nadelen hebben in de samenleving.

Daarnaast speelt ook de media een sterke rol in de manier waarop er wordt geschreven over mensen van kleur t.o.v. witte mensen. Zo worden witte mannen die een aanslag plegen eerder omschreven als long wolf of verwarde man en iemand die moslim is als terrorist.”

Op je website staat dat je strijdt voor rechtvaardigheid. Wat is de reden hiervan?

“De vraag zou eerder moeten zijn: “Waarom zou je niet strijden voor rechtvaardigheid?”. Voor mij is activisme de huur die je betaalt om te mogen leven op planeet aarde. Het is het minste wat je kunt doen.

Het is belangrijk dat mensen strijden voor rechtvaardigheid. Bijna alles wat wij nu kunnen doen, hebben we te danken aan mensen die ergens in de geschiedenis met een protestbord hebben gestaan.”

Je bent al een tijdje bezig met spoken word. Waarom ben je hier mee begonnen?

“Spoken word is een goede manier om je ervaringen, verhalen en visies te delen.”, zegt Insayno. “Ik heb altijd al geschreven van jongs af aan. Zowel in dichtvorm, als rapvorm als in spoken word vorm.

De laatste tijd houd ik mij meer bezig met spoken word dan met rap omdat ik het gevoel heb dat bij spoken word er meer wordt geluisterd naar de tekst dan bij rap. Als een rap een leuke beat heeft, dan vinden mensen het vaak al goed genoeg en wordt er niet meer naar de tekst geluisterd. Voor mij is tekst altijd het belangrijkste gedeelte geweest, dus vandaar dat spoken word een logische stap was. De focus ligt daar veel meer op tekst en de voordracht van tekst. Je stem is op dat moment het enige instrument.”

In je biografie heb je het over het vinden van je roots. Wat gaf je het gevoel om dit uit te zoeken?

“Omdat het een onderdeel is van mijn identiteit. Ik vind het belangrijk dat je weet waar je als persoon vandaan komt. Het in contact komen met mijn roots en cultuur heeft mij verrijkt als mens.”

Door: Joia. Fotocredits: Insayno Meer over Insayno: insayno.nl

___________________________________________________________________________________________

Persoonlijk deel ik Insayno’s mening over z’n roots ook. Ik geloof erin dat als je weet waar je vandaan komt je jezelf beter kunt ontwikkelen als mens. Ik hoop dat meer mensen beginnen zich bezig te houden met hun roots.”

Ik vond de opdracht heel leuk om te doen. En zo tof dat Insayno wilde meewerken! Ik denk namelijk dat mensen door hem geïnspireerd kunnen raken en veel kunnen leren over het onderwerp racisme.

Ik wil graag afsluiten met een stuk uit zijn spoken word. Het stukje heb ik gekozen omdat het wat mij betreft goed uitlegt waarom witte mensen racisme niet altijd helemaal kunnen begrijpen.

“Het probleem van racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt dat is institutioneel, die verantwoording ligt dus bij de witte mens. Maar op het moment dat je wit bent leef je in een soort van een of andere tunnelvisie waardoor je dus niet in kunt zien hoe geprivilegieerd je bent. Het is alsof je een goudvis in een kom probeert uit te leggen dat het omringt is met water. Alleen zijn enige perceptie en referentiekader is die kom dus als jij daar begint over te praten, hij snapt niks van dat water.”

“Ik vind het belangrijk dat je weet waar je als persoon vandaan komt. Het in contact komen met mijn roots en cultuur heeft mij verrijkt als mens.”
INSAYNO