Neon bord

Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?

Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven. Want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard.

Stemmen van toen worden stemmen van nu

Theater Castellum in Alphen aan den Rijn geeft deze verhalen sinds vorig jaar een stem in een uniek samenwerkingsproject met Theater na de Dam. Deze landelijke organisatie zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu.

Door het Theater Na de Dam project komen jongeren, vanwege de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Iets wat in deze tijd niet meer zo vaak voorkomt.

Geef je stem opnieuw een stem

Aan de andere kant van de wereld voltrok de Tweede Wereldoorlog zich in de vorm van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.

Theater Castellum en Theater na De Dam zijn voor dit project op zoek naar Molukse en Indische ouderen uit Alphen aan den Rijn en directe omgeving die verhalen willen delen met jongeren. Verhalen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bent u een oudere of ken jij een oudere die graag zijn of haar verhaal met een jongere wil delen, neem dan contact op met Theater Castellum, Annelies de Jeu (adejeu@theatercastellum.nl).

De gesprekken vinden plaats op zaterdag 3 april a.s. Komt dat niet uit neem dan vooral contact op met het Castellum. Ze gaan graag op zoek naar een andere dag.