Op 19 september jl. is de Nederlandse film ‘Wolf’ uitgekomen. Een film over het harde leven van kickboxer Majid. Majid komt net uit de gevangenis en probeert zijn leven op de rit te krijgen. Maar is dat wel zo? Want het straatleven blijft aan hem trekken. In rauwe zwart-wit beelden wordt in deze film een intens en brutaal beeld geschetst van de harde onderkant van de samenleving. ‘Wolf’ is de tweede film van filmregisseur en scenarioschrijver Jim Taihuttu (Venlo, 1981).

In 2011 kwam Taihuttu’s eerste film ‘Rabat’ uit. Een film die bij z’n release in eerste instantie helemaal geen aandacht kreeg. Uiteindelijk kreeg de film een Gouden Kalf (voor hoofdrolspeler Nasrdin Dchar) en twee nominaties. De deuren zwaaiden vanaf dat moment open voor Taihuttu. Een filmacademie, waar hij jaren eerder zelf was afgewezen, vroeg hem in de jury om eindexamenprojecten te beoordelen.

Met deze tweede film kiest Taihuttu ervoor een heel ander beeld te creëren dan de gekleurde roadmovie ‘Rabat’. De plannen voor ‘Wolf’ waren er al voordat ‘Rabat’ gemaakt werd. Taihuttu zegt gefascineerd te zijn hoe jongens als Majid kunnen ontsporen. Stapels krantenknipsels over gewelddadige roofovervallen en liquidaties liggen al jaren in zijn kast. Met dit in het achterhoofd heeft hij het script geschreven en de film geregisseerd. Zijn keuze voor Marwan Kenzari als hoofdrolspeler is voor de filmcritici misschien niet voor de hand liggend maar voor Taihuttu wel.

Tijdens het joggen met Marwan hebben we het verhaal bedacht. Dat Marwan deze rol zou gaan spelen was meteen duidelijk.

Nasrdin DcharOok Dchar heeft een rol in deze film. Taihuttu schreef die rol speciaal voor hem. Nadat Dchar het script had gelezen sms’te hij Taihuttu omdat hij ‘een rol in zijn nieuwe film wilde’. Als de zieke broer Hamza is hij het rustpunt in het verhaal. De enige momenten van emotie bij ‘Majid’ zijn te zien wanneer hij zijn broer in het ziekenhuis bezoekt.

 

‘Wolf’ is de afgelopen week met veel aandacht uitgekomen en lijkt weer een voltreffer van Taihuttu te zijn. De recensies zijn lovend en de bezoekersaantallen zien er goed uit. Zit er een nieuwe Gouden Kalf aan te komen? We zullen het zien.

 

 

 

Bronnen: Metro, Cineville, Cinemagazine, foto credits: Bowie Verschuuren, Wikipedia