Zijn designs worden gefeatured in bladen zoals Harper’s Bazaar, InStyle Magazine, Marie-Claire en Cosmopolitan. Ontwerper Priyo Oktaviano studeerde in 2001 af aan Esmod Parijs en startte zijn modeavontuur bij House of Balenciaga in de Franse hoofdstad. Zijn Indonesische komaf zie je terug in de details van zijn ontwerpen, waarmee hij verschillende awards won. In 2008 sloot hij zich aan bij Yayasan Cita Tenun Indonesia, een organisatie voor het behoud en de ontwikkeling van Indonesische (hand)geweven stoffen. 

Welk verhaal wil je als designer met je ontwerpen aan de mensen vertellen? 

Door traditionele Indonesische stoffen voor mijn ontwerpen te gebruiken, wil ik de wereld Indonesië laten zien en daarover vertellen. Het verhaal gaat feitelijk om exposure van mijn cultuur.

Priyo Oktaviano Fashion WeekWelk verhaal zit achter je collectie SPOUS en vanwaar de naam? 

SPOUS is een collectie die mijn karakter goed weerspiegelt en waar ik mijn creativiteit volledig de vrije hand heb gegeven. De stijl van die collectie is urban, jong en edgy. SPOUS is afgeleid van mijn namen: Stefanus (doopnaam) Priyo Oktaviano (mijn roepnamen) en Umar Slamet (mijn familienaam).

Is het belangrijk om je afkomst een rol te laten spelen in hetgeen je creëert? 

Ja, dat vind ik zeker. Ik kan daarmee aandacht vragen voor zaken die ik belangrijk vind. Een mooie bijkomstigheid is dat ik door traditionele stoffen te gebruiken en door samen te werken met CTI (Cita Tenun Indonesia -red) wij de handarbeiders in de regio motiveren om het beste van het beste te maken.

Aan iedere collectie hangen vast goede en minder goede herinneringen?

Bij iedere collectie heb ik ups en downs gekend. Dat vind ik juist zo bijzonder aan zo’n creatief proces. Ik geniet er ook van; van het productieproces tot aan het drukke behind the scenes bij een fashion show.

In 2008 sloot je je aan bij Yayasan Cita Tenun Indonesia. Waarom vind je het behoud en ontwikkeling van Indonesische geweven stoffen belangrijk? 

Ik vind het heel belangrijk om onze cultuur en de nalatenschap van onze voorouders te bewaren en door te geven. Wij, als jonge generatie, kunnen daar een steentje aan bijdragen en er voor zorgen dat het niet vergeten wordt. Daarbij is het een goede les voor toekomstige generaties om culturele waarden meer te leren waarderen.

 

Priyo Oktaviano Collage PM

Door Angelique Loupatty Foto’s Priyo Oktaviano