Voor de zomervakantie was Kasuaris bij ‘De Kracht van de Tifa’ in de Balie in Amsterdam. Een event over de tifa, tradities en identiteit.

Tijdens het event werden film en muziek afgewisseld met gesprekken met o.a. Jeftha Pattikawa. Er kwamen verschillende vragen voorbij zoals: ’Hoe kijken 3e en 4e generatie Molukkers naar de geschiedschrijving zoals die tot nu toe over de Molukkers is gepresenteerd? Wat zijn de factoren die bepalend zijn voor de identiteit, welke rituelen en tradities worden gekoesterd en op welke punten wordt er liever vooruitgekeken?

“Cultureel erfgoed is dynamisch, iets dat zich blijft ontwikkelen en meebeweegt met de maatschappij waarin je leeft.”

Eén van de Molukse tradities die Jeftha Pattikawa in zijn hart draagt, is de tifa. Hij brengt dit heel mooi in beeld in zijn korte film ‘Tifa’, waarin hij vertelt over zijn liefde voor dit muziekinstrument. Ook anderen komen in de film aan bod, zoals de zusjes van de tifagroep Tiga Batang Rumah die dezelfde liefde voor de tifa delen als Jeftha. Wat de zusjes betreft, is het bespelen van de tifa iets dat voor altijd een plekje krijgt in hun leven.

Er kwamen die middag interessante stellingen en meningen voorbij, zoals: wanneer je Molukse roots hebt, dan ben je dat simpelweg ook. Er zijn geen factoren die je perse nodig hebt om je identiteit te versterken. Kan cultureel erfgoed dan niet verloren gaan? Niet wanneer je dit in leven houdt, al dan niet op je eigen manier, vonden velen. Cultureel erfgoed is namelijk dynamisch, iets dat zich blijft ontwikkelen en meebeweegt met de maatschappij waarin je leeft. Wat de gasten vooral belangrijk vonden, is kennis en historisch besef delen. Zowel onder elkaar als met de rest van de Nederlandse samenleving. Op die manier bereik je begrip, erkenning en waardering voor jouw achtergrond.

Wat vind jij van tradities? Welke tradities en rituelen dragen nog wel of niet meer bij aan je culturele identiteit? Welke mix van culturele normen en waarden vind jij belangrijk om mee te nemen en om achter te laten? Hieronder een mini-enquete. Wij zijn benieuwd wat jij belangrijk vindt en we kijken uit naar meer gesprekken hierover!

 

[democracy id=”2″]