Een aantal jaar geleden bezocht Kasuaris de voorstelling Kruit! van theatergezelschap Delta Dua. Momenteel staat Delta Dua opnieuw in de theaters met de voorstelling ‘Westerling, een broederstrijd’. Westerling is geregisseerd door Anis de Jong en geschreven door Paulette Smit. Afgelopen donderdag vond de première plaats in het Zaantheater in Zaandam. Een indrukwekkend verhaal met acteurs Alex Lekatompessy, Francois Pical, Nel Lekatompessy (Kruit!), Karim el Guennouni (De Varkensfabriek) en nieuwkomer Seqouyah Lekranty (zangeres). Ook wij waren erbij!

Delta Dua vertelt met ‘Westerling een broederstrijd’ een universeel en herkenbaar verhaal voor iedereen.  De broederstrijd, het liefdesverhaal, het maken van keuzes – met name expliciete keuzes in een hectische tijd waarin het koloniaal bewind in toenmalig Nederlands-Indië aan het einde van zijn tijd kwam en de gevolgen ervan.

Ondanks het taboe dat er heerst voor bepaalde onderwerpen uit het verleden valt het ons op dat er behoefte is aan verhalen, erkenning en herkenning. Dat merken we uit gesprekken met elkaar, onze lezers, jongeren én ouderen. Diezelfde behoefte was er ook tijdens de premiere, aan de reacties in de zaal. “Zo is het Moos”, riep een bezoeker naar Mozes, gespeeld door Alex Lekatompessy.

“Het is belangrijk voor Nederland, belangrijk voor de erkenning voor alle Molukse mensen in Nederland. Ook voor de jeugd, de derde generatie.”

Voorafgaand aan de theatervoorstelling gaf oud-minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, een openingstoespraak. Hierin benadrukte hij, zoals hij deed in 2016, het belang van de zwarte bladzijden uit ons gedeelde verleden. En dat hij trots is bij de première aanwezig te zijn. “Het is belangrijk voor Nederland, belangrijk voor de erkenning voor alle Molukse mensen in Nederland. Ook voor de jeugd, de derde generatie. Die elke dag ook daar nog op de één of andere manier bij betrokken zijn, met de keuzes die toen gemaakt zijn. En die achteraf heel makkelijk te kwalificeren zijn, maar toen zeker niet waren. Ik denk dat het fantastisch wordt. Kijk gezamenlijk naar de spiegel van de geschiedenis”, aldus Bert Koenders tijdens de première van Westerling.

Behalve de voorstelling biedt Delta Dua op bijna iedere locatie de bezoekers een voorprogramma aan. Tijdens het voorprogramma van de première nodigde Delta Dua de bezoekers uit te luisteren naar sprekers zoals bijzonder hoogleraar Fridus Steijlen, jonge theatermaker Fiona Kelatow en Delta Dua’s eigen regisseur Anis de Jong. Het gaf de bezoekers de kans om een blik te werpen in het verleden en meer te weten te komen over Westerling. Die info kun je meenemen gedurende de theatervoorstelling.

Benieuwd naar de theatervoorstelling ‘Westerling een broederstrijd’? Aanstaande donderdag zijn wij er weer bij in Woerden. Heb jij je tickets nog niet? Klik dan hier om de speeldata bij jou in de buurt te checken!

Fotocredits: Delta Dua