4 Kunstenaars, 4 stijlen, 4 verschillende invalshoeken als het gaat om hun kunst. De kunstwerken van Eddy Manuhutu, Ben Manusama, Pieter Latul en Bart Belonje zijn deze maand te zien in ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel. Wij namen een kijkje bij de opening van de expositie: “In geuren en kleuren”.

Eddy Manuhutu 1AEddy Manuhutu

“Ik zie mijn kunst als een soort historisch document voor het nageslacht. Het besef dat je toch bezig bent voor je achterban. De culturele achtergrond is in mijn kunst te zien aan de naam van het kunstwerk en de manier waarop ik mijn kunst maak. Het kunstwerk ontstaat pas als ik ermee bezig ben. Het voelt alsof iets mystieks mij naar het eindresultaat brengt.”

 

Ben Manusama 1A

Ben Manusama

“Ik vind het spannend om met zo min mogelijk middelen een statement of verhaal neer te zetten zonder dat ik het zelf vertel. Een schilder moet goed kunnen tekenen en door zo min mogelijk te schilderen het in één keer goed neer te zetten. Ik probeer het er dan zo, pats, op te zetten. Een mooie manier van werken dat wel heel veel concentratie vergt.”

 

Pieter Latul 1

Pieter Latul

“Ik luister graag naar verhalen van mensen en zelf vind ik het ook leuk om ze te vertellen. Dat kan op verschillende manieren, in dit geval doe ik dat door te tekenen. Met schilderen heb ik een betere vorm van verbeelding gevonden. Verhalen komen van mensen en wat is er mooier dan mensen? Daarom zijn de portretten op de voorgrond gekomen. Met de attributen erbij wordt het verhaal versterkt.”

Bart Belonje 1

Bart Belonje

“De Molukse cultuur die je in Nederland kent, krijgt op de Molukken een andere invulling, een andere lading. Je herkent dus wel veel dingen maar ook weer niet. En je snapt bepaalde dingen beter. Het zit vooral in de dingen die niet zichtbaar zijn of niet gezegd worden. Dat vind ik interessant. Het thema waarmee ik werk, noem ik dan ook ‘invisible visability’, de onzichtbare zichtbaarheid en die probeer ik te verbeelden.”