Wati Chaeron is een ondernemend type en een vrouw met veel enthousiasme en pit! Ze is Indonesisch, 33 jaar oud en opgegroeid in Den Haag. Wati is actief bezig op het gebied van internationale zaken, één daarvan is Emic Research. Emic betekent het bekijken van een cultuur vanuit het oogpunt van de cultuur zelf. Perspectives from within! 

Emic research is een advies- en onderzoeksbureau dat zij samen met een goede vriend en vriendin, Aaman Sulchan en Putri Gayatri Pertiwi, heeft opgestart. Ze deelt graag met jou haar verhaal over deze onderneming en haar ervaring hiermee op de Molukken.

In 2009 begon ik samen met  Aaman en Putri een onderneming die gericht is op het bemiddelen tussen Oost en West, Emic Research. Dit kan gaan om zaken als vertaalwerk, het faciliteren van trainingen, discussies en fora in de vorm van evenementen. Aanleiding hiervoor was dat wij drieën benaderd werden door de International Organisation for Migration met de vraag om een project te leiden dat ging over het sturen van geld naar het land van herkomst. De opdracht was onderzoek te doen naar de manier waarop Indonesiërs in Nederland geld sturen naar hun familie in Indonesië. Doen zij dit via de verschillende money transfers of via een andere weg? De uitvoering van dit project beviel ons erg goed en daarom besloten we vaker initiatieven te nemen op het gebied van het bemiddelen tussen Nederland en Indonesië. Aaman, Putri en ik zijn er van overtuigd dat er vaak misverstanden tussen Indonesië en Nederland ontstaan vanwege cultuurverschillen. Omdat wijzelf van oorsprong Indonesisch zijn, maar opgegroeid in Nederland, denken wij de juiste schakel hierin te vormen.

 Één van onze andere bijzondere bezigheden is het project op de Molukken. In 2010 vroeg de heer Gair Ollong (Ollong Consultancy and PT Ollop) uit Ridderkerk ons een project uit te voeren op Ambon. In kampong Hila om precies te zijn. Zijn exportbedrijf PT Ollop kreeg van een Nederlands bedrijf de opdracht om biologisch gecertificeerde nootmuskaten te leveren. Omdat ‘biologisch’ een vrij westers concept is, zijn Molukse boeren er niet van op de hoogte welke voorwaarden er zijn aan het verbouwen van biologische producten. Redenen genoeg om ons eropuit te sturen! Putri en ik kregen de gelegenheid  naar kampong Hila te reizen om daar aan 200 boeren voorlichting en trainingen te geven over de voorwaarden en eisen voor het verkrijgen van biologische certificaten. Een indrukwekkende periode van anderhalve week waarin ik veel heb kunnen zien.

 

Emic Research boeren Hila Ambon

 

Bijzonder was dat de boeren op Hila al behoorlijk hun nootmuskaat biologisch teelden zonder daar bewust van te zijn. Het aanbidden van de natuur zit namelijk nog steeds diep in de aderen. Dit zorgt ervoor dat de boeren op Hila hun nootmuskaat met veel liefde telen en zonder chemische stoffen. Het concept ‘biologisch’ was voor hen daarom moeilijk te begrijpen, omdat zij zich moesten onderwerpen aan allerlei regels en controles die nodig waren om het biologisch certificaat te behalen. Voor hen kostte dit te veel onnodige moeite.

 

Emic Research training boeren

Tijdens de trainingen waren de boeren soms passief en leek de interactie daarom wat eenzijdig. Maar met ons inlevingsvermogen en ‘perspectives from within’ deden we ons best de boeren hierin te motiveren en te overtuigen. Zo maakten we hen duidelijk dat ook zij extra premies ontvangen voor hun verkochte nootmuskaat in Nederland. Uiteindelijk waren de boeren dankbaar en enthousiast over het feit dat er mensen uit Nederland waren die zich interesseerden in hun bezigheden.

Hoewel ik zelf van Javaanse afkomst ben, heb ik nu nog meer liefde voor de Molukken gekregen. Ik werkte vroeger regelmatig op de Pasar Malam Maluku en daar kon ik al genieten van de Molukse sferen. Ook op Ambon zelf. Hoewel Hila een traditionele Islamitische kampong is, konden de (niet tantes) maar mama’s ontzettend goed feesten en dansen op keiharde muziek! Ook liet Hila mij een bepaalde mystiek voelen. Het is daar bijvoorbeeld gebruikelijk om, voordat je de kampong betreedt, de voorouders te begroeten. Wat ik ook bijzonder vond, was de aanwezige rol van de zee en water op Ambon. Zo zag ik een visser ver de zee in zwemmen. Hij dook het water in met een speer in zijn hand en slechts een minuutje later kwam hij weer tevoorschijn met een volle rij vissen aan zijn speer. Dat is pas duurzaam, geweldig toch! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ambon heeft veel indruk op mij gemaakt en ik kan niet wachten weer terug te keren.

De samenwerkingsprojecten tussen Emic Research en PT Ollop verlopen tot op heden met veel succes. Wil je meer weten? Mail naar: info@emicresearch.com.

Door: Christina Meijer.

Foto’s: Emic Research