65 Jaar Molukkers in Nederland – 2016 is het herdenkingsjaar dat 65 jaar geleden ca. 12.500 Molukkers in NL aankwamen. Het ging om militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), schepelingen van de Koninklijke Marine, politierekruten en hun gezinsleden. Wij vroegen Joël Diaz (tweede generatie) voor welke drie dingen hij de eerste Molukse generatie dankbaar is en waarom.

Geloof

“Ik ben de eerste generatie dankbaar voor hun geloof. Door het geloof hebben zij weten te overleven in een voor hun onbekend land, met een toekomst die voor hun nog onzeker was. Door vastberadenheid en standvastigheid hebben zij zich staande weten te houden en o.a. het geloof mogen doorgeven aan de volgende generaties die na hun kwamen. Ik heb van mijn vader geleerd: waar je ook bent en wat je ook doet, blijf geloven in de Heer omdat Hij jou zal leiden in lengte van dagen.”

 

65_01 Insert Joël DiazHoop

“Ik ben de eerste generatie dankbaar voor hoop. Zij hebben de hoop nooit opgegeven. Sterker nog, het heeft hun kracht gegeven voor alles wat zij voor ogen hadden.”

 

 

Liefde

“Tot slot ben ik de eerste generatie dankbaar voor de liefde die zij ons hebben meegegeven. En die liefde geven ook wij weer door. Liefde in het geloof, liefde voor elkaar, liefde voor je cultuur, liefde voor je adat, liefde voor je kampong en ga zo maar door. Ik ben zelf een tweede generatiekind dat gevormd is door het geloof, de hoop en de liefde. En ik kan alleen maar dankbaar zijn dat het nu mijn beurt is om voor mijn ouders (eerste generatie) te mogen zorgen, wetende dat zij mij hebben opgevoed tot wie ik nu ben!”