INSPIRATIESESSIE

Empathie vs Sympathie

17 maart 2022

10u00 – 12u00
inloop vanaf 09u30

Wijkcentrum Swaenswijk

Jongkindt Coninckstraat 2b, 2406 AP Alphen a/d Rijn

Op 17 maart 2022 organiseert Kasuaris de inspiratiesessie Empathie vs Sympathie. Tijdens de sessie nemen onze enthousiaste inspirator/coach en storyteller  je mee in diverse hedendaagse thema’s op het gebied van diversiteit en inclusie. Tussendoor is er genoeg tijd om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan met elkaar.

Na afloop van de inspiratiesessie:

  • begrijpen deelnemers het verschil tussen empathie en sympathie
  • zien deelnemers helder hun eigen vertrekpunt in bepaalde gesprekken
  • zijn deelnemers zich bewust van de plek waar zij zelf staan
  • hebben deelnemers zicht op hoe te verbinden als de plek van de ander ver van hun af staat.

Je bent van harte welkom* in wijkcentrum Swaenswijk aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. De inspiratiesessie is van 10u00 tot 12u00 (inloop is vanaf 09u30). Aanmelden kan tot 11 maart 2022. Er is plek voor 20 deelnemers.

* De inspiratiesessie is gratis en bestemd voor sociale-, maatschappelijke-, cultuur-, sport- en onderwijsprofessionals. Daarnaast is de organisatie waarvoor jij werkzaam bent, gevestigd in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Empathie vs sympathie

Als iemand verdriet, teleurstelling of pijn deelt met de ander, begint een sympathieke reactie hierop vaak met ’tenminste…’ of ‘in ieder geval…’. En dat doen we best vaak omdat we graag een lichtpuntje proberen te vinden in het verdrietige of pijnlijke verhaal van een ander. Of omdat we de situatie voor de ander beter willen maken. Zo’n sympathieke reactie, hoe goed bedoeld ook, maakt een situatie zelden beter.

Empathie gaat veel verder dan dat. Dat is wanneer je de emoties van de ander herkent en benoemt. Als je in staat bent om eerst naar je eigen verhaal te kijken, kweek je voelsprieten om emoties van de ander te herkennen en te benoemen. Om die reden is het bevorderen van empathie één van de bewezen mechanismen in de aanpak van discriminatie.

Mechanisme in de aanpak van discriminatie

Tijdens deze inspiratiesessie zoomen we in op empathie als mechanisme in de aanpak van discriminatie. Met Shaddy Mirza als inspirator en Lavinia Poku als storyteller nemen we je mee in dit mechanisme. Vragen zoals Welke positie heb jij in de samenleving en in hoeverre kun jij je daarin verplaatsen? Hoe kan je je daarmee verplaatsen in het verhaal van een ander? staan daarbij centraal.

Als deelnemer ga je actief aan de slag met hoe je uitingen van discriminatie kunt signaleren, hoe je het mechanisme van empathie bij jezelf kunt herkennen, hoe je dit kunt versterken en hoe je in verbinding komt met dat stukje in jezelf dat de emotie van de ander herkent.

Inspirator/coach Shaddy Mirza en storyteller Lavinia Poku

Aanmelden

8 + 1 =

Of neem contact op via connect@kasuaris.com

Deelnemers over de inspiratiesessie ‘Onbewuste Vooroordelen’

“Open en nieuwsgierig blijven naar de ander. Met warme gevoelens denk ik terug aan de inspiratiesessie over onbewuste vooroordelen. Dank voor de fijne bijeenkomst.”

“Mooie tools voor het bewust zijn van de kwetsbaarheid van vooroordelen, maar ook voor het gebruikmaken van deze kwetsbaarheid om elkaar te vinden.”

“Ben je helemaal onbevooroordeeld tijdens een gesprek? Nee, maar bewustzijn is een eerste stap.”

“Hoe waardevol dit! En mooi om stil te staan bij mijzelf, de ontwikkeling en de vooroordelen die ik daardoor heb ontwikkeld.”