INTRODUCTIEWORKSHOP DIVERSITEIT & INCLUSIE

Laag voor laag

Geschikt voor

Beleidsmedewerkers & Professionials

Commerciële en non profit sectoren

Diversiteit is meer dan afkomst of seksuele gerichtheid

 

 

  ‘Diversiteit’, ‘inclusie’, identiteit’: deze termen hoor je steeds vaker in het maatschappelijk debat. Bedrijven en instellingen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om actief stelling in te nemen. Maar hoe kun je als maatschappelijk betrokken bedrijf of instelling recht doen aan de roep om meer aandacht voor gelijkheid én verschillen. Hoe laat je dat bijvoorbeeld zien in je personeelsbeleid, doelgroepenbeleid of culturele aanbod.

  Organisaties die hiermee aan de slag gaan vinden dat vaak lastig. Ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken, of ze zijn bang het verkeerd te doen. 

  Diversiteit is meer dan kleur of seksuele gerichtheid

  Als je werk maakt van diversiteit kom je er al snel achter dat dat meer is dan kijken naar iemands huidskleur of seksuele gerichtheid. Toch komen veel mensen niet verder dan de oppervlakte. Ze hebben geen oog voor alle andere elementen die deel uitmaken van die persoon. Dat leidt tot oppervlakkige generalisaties die geen recht doen aan de veelzijdigheid van ons allemaal.

  Daarom werken simpele oplossingen niet. En daarom is het ook zo belangrijk om eerst naar jezelf te kijken: waar sta jij en wat is jouw verhaal? Want dát bepaalt hoe je naar anderen kijkt. Die bewustwording is nodig om als organisatie goede keuzes te maken. Van daaruit kun je in gesprek gaan.

  Minder vooroordelen en minder véroordelen

  In de introductieworkshop Laag voor Laag gaan deelnemers aan de slag met deze belangrijke thema’s. Met als resultaat: meer oog voor de positie en het perspectief van de ander. Zowel van collega’s, klanten als publieksgroepen.

  Deelnemers ontmoeten elkaar in hun herkenbare ervaringen en leren daardoor minder snel stempels te leggen op elkaar. Doordat ze aandacht hebben voor elkaars unieke verhaal, voelen mensen zich veiliger en fijner op de werkvloer.

  – Zorg voor een veilige werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.

  – Behandel alle medewerkers gelijkwaardig met ruimte voor verschillen.

  – Wees een goede werkgever en behoud talentvol en gemotiveerd personeel.

  – Begrijp diverse doelgroepen en stem aanbod beter op hen af.

  – Omarm diversiteit en neem sociale verantwoordelijkheid.

  Persoonlijk advies

  Heb je nog vragen over de workshop? Stel ze gerust. We geven je graag advies over deelname van jullie medewerkers.

  Je kunt ons bereiken via het formulier  onderaan deze pagina of via connect@kasuaris.com.

  Inhoud

  Deelnemers gaan aan de slag met zg. diversiteitskaarten: 18 kaarten die staan voor thema’s zoals opleiding, beroep, levensfase en migratieachtergrond. De kaarten nodigen mensen op een laagdrempelige en speelse manier uit om aan te haken. Ze worden gebruikt om kennis te maken, verhalen te delen en de diversiteit bij jezelf en in de groep te verkennen.

  De kaarten vormen een beproefde methode voor het verkennen van culturele verschillen en het verbinding maken met elkaar.

  Het is een in-company workshop van een dagdeel die we geven bij bedrijven en instellingen in de provincie Zuid-Holland.

  Uitgangspunt van de workshop is dat identiteit niet uit slechts één dimensie bestaat maar verschillende lagen heeft. Daarnaast is identiteit dynamisch. Het staat steeds in wisselwerking met de omgeving en de personen om je heen. We kijken naar alle lagen die je identiteit vormen. En hoe die van betekenis veranderen in elke context waarin je je bevindt.

  Daarom is het belangrijk om elkaars perspectieven te kennen. Vaak blijkt iemands perspectief niet zoveel anders dan dat van jou te zijn. Die gedeelde waarden en ervaringen leiden tot verbinding.

  Resultaat

  Deelnemers weten na afloop wie ze zijn, waar ze staan en hoe ze de ander kunnen ontmoeten.

  Ze oefenen met tools waarmee ze inzicht krijgen in hun eigen identiteit en positie. Ook begrijpen ze hoe de omgeving waarin ze zijn steeds van invloed is op hun identiteit. Ze hebben inzicht hoe elke context bepaalde lagen van hun identiteit anders benadert.

  Na afloop van de workshop

  • Begrijpen deelnemers waar de termen diversiteit en inclusiviteit voor staan.
  • Hebben deelnemers inzicht in het veelzijdige karakter en de dynamiek van diversiteit.
  • Zien deelnemers helder hun eigen vertrekpunt in discussies.
  • Zijn deelnemers zich bewust van de uitdagingen én mogelijkheden die diversiteit en inclusie bieden aan de organisatie.
  Voor wie

  Voor iedereen die aan de slag wil met de thema’s diversiteit en inclusie. Dus zowel voor beleidsmakers als professionals, ongeacht op welk niveau zij werkzaam zijn.

  Bijvoorbeeld medewerkers in het sociaal domein die te maken hebben met cliënten met verschillende culturele achtergronden. Hr-medewerkers en teamleiders die hun personeelsbestand een betere afspiegeling van de buurt willen laten zijn. Of directies van culturele instellingen die andere, meer diverse publieksgroepen willen bereiken. Tevens is de workshop ook geschikt als teambuilding-activiteit.

  Trainers

  De workshop wordt begeleid door Christina Mulyono en Angelique Loupatty.

  Investering

  In verband met maatwerk is de investering op aanvraag.

  Ik wil aan de slag met diversiteit & inclusie

  12 + 3 =