De dagen worden korter, buiten is het koud en Sinterklaas is al in het land. Dan weet je dat de winter er echt aankomt. Een specerij waarvan de geur en smaak ons een winters gevoel geeft, is de nootmuskaat.
Nootmuskaat is het zaad van een groenblijvende boom Myristica fragransBetekenis: lekker geurend heet die oorspronkelijk van de Molukken komt. De boom kan tot 60 meter hoog worden en brengt zowel nootmuskaat als foelie op.
Een potje gemalen nootmuskaat kost bij een supermarkt rond Euro 1,19. Wist je dat een zakje nootmuskaat een paar honderd jaar geleden zoveel opleverde dat je voor de rest van je leven financieel onafhankelijk was?
Nootmuskaat wordt gebruikt in zoete en kruidige gerechten zoals pepernoten, spekkoek, kruidkoek en soto.
De specerij is ook populair om zijn voordelen voor de gezondheid en werd al in de Griekse en Romeinse beschaving als een remedie gebruikt voor verschillende kwalen. Zij gebruikten het onder andere om de hersenen effectief te stimuleren. Van nootmuskaat kun je ook onder invloed raken. Volgens Jellinek bevat nootmuskaat safrol-olie die gebruikt wordt als grondstof om XTC mee te maken. Wij maken er liever een gezichtsscrub van.
Wat heb je nodig?
- 1/2 eetlepel gemalen nootmuskaat (zelf geraspte nootmuskaat is nog beter)
- 1 eetlepel volle melk
- 1 kleine kom
Meng de nootmuskaat en melk in een kleine kom. Begin met een schoon gezicht en masseer het mengsel zachtjes over je gezicht in kleine cirkels. Begin bij je kaken en werk omhoog. Laat het 5 minuten zitten en spoel het daarna af met lauwwarm water.
Deze behandeling is geschikt voor alle huidtypes en mag niet vaker dan 1 x per week worden gedaan.
De nootmuskaat staat deze week ook elders centraal bij Kasuaris. We hebben een leuk gesprek gevoerd met Wati Chaeron, die met haar bedrijf een project gedaan heeft op Ambon over het biologisch telen van nootmuskaat.
Bron: Spiceadvice. Foto: Kitchenthymes