Een specerij die echt winters aandoet, is kardemom. Kardemom wordt o.a. in de Oosterse en Indiase keuken gebruikt. In de Indonesische keuken is het een onmisbaar ingrediënt in spekkoek.

Kardemom, dat een scherpe en zoete geur heeft, is familie van de gember en komt naar verluidt oorspronkelijk uit India, Pakistan, Nepal en Bhutan. Na saffraan en vanille, is deze specerij één van de oudste en kostbaarste specerijen ter wereld.

Net zoals gember heeft ook kardemom voordelen voor je gezondheid *. We noemen er een aantal.

 

  • Spijsvertering. Waarschijnlijk omdat het familie is van gember, is ook kardemom o.a. goed voor problemen met de spijsvertering, tegen misselijkheid, een opgeblazen gevoel en nog veel meer.
  • Ontgiften. De specerij helpt afvalstoffen via de nieren te elimineren.
  • Mondhygiëne. Te veel knoflook gegeten gisteren? Of gewoon een slechte adem? Om slechte adem tegen te gaan, kauwen ze in India na de maaltijd op kardemomzaadjes. Daarnaast schijnt het goed te helpen tegen aften en keelonstekingen.
  • Verkoudheid. Kardemom kan verkoudheid, hoesten en bronchitis helpen te verlichten.
  • Afrodisiacum. In de oudheid gebruiken de Grieken en Romeinen kardemom in hun liefdesdrankjes. Een natuurlijke variant van Viagra zullen we maar zeggen.

 

We betwijfelen of je aan één plakje spekkoek genoeg hebt als je verkouden bent (wel een goed excuus om een hele spekkoek voor jezelf te houden). Een alternatief? Kardemom thee.

[youtube width=”600px” height=”400px”]Ou18GClOooM[/youtube]

 

* Het is altijd raadzaam eerst je huisarts te raadplegen.

Foto Ta9mem