De kokosboom, beter bekend als de klapperboom, wordt ook wel de “boom van leven” genoemd vanwege de vele goede eigenschappen van de kokosnoot. De kokosboom groeit in heel Indonesië en levert ongeveer 150-200 kokosnoten per seizoen op. In Indonesië wordt de kokosnoot in zijn geheel verbruikt, als voedsel, drank, materiaal voor de woning etc.

Kokosolie

In sommige delen van de wereld, voornamelijk in Azië, wordt kokosolie al sinds eeuwen gebruikt. In westerse landen is kokosolie een exotisch product. Hier heeft het zelfs een hele lange tijd een slechte reputatie gehad omdat het verzadigd vet bevat. Het is inderdaad één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. Onderzoeken van de laatste jaren laten echter zien dat verzadigde vetten niet per definitie schadelijk zijn. Verzadigde vetten die je bijvoorbeeld in kaas of steak terugvindt, zijn dat wel.

Kokosolie bevat 92% verzadigd vet, waarvan 50% laurinezuurLaurinezuur is een verzadigd vetzuur en komt o.a voor in moedermelk en kokosolie.. Dit type vetzuur wordt door het lichaam gebruikt als energie. Ook niet onbelangrijk is dat kokosolie ongevoelig is voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld contact met zuurstof. Daardoor is het langer houdbaar en veel stabieler dan bijvoorbeeld arachide-olie en zonnebloemolie.

In de Molukse en Indische keuken wordt de kokosnoot al heel lang gebruikt: telor santen, sayur lodeh, lemper, ketan unti en nog meer overheerlijke gerechten.

Naast bakken, wokken en frituren is kokosolie voor 100+ andere doeleinden te gebruiken. Wij geven er een aantal voor je huid en haar.

Voor je huid

Kokosolie is van nature vochtinbrengend en verzorgend. Goed voor je huid dus.

  • smeer je lichaam en gezicht na het douchen in met kokosolie.
  • gebruik het in plaats van scheerschuim/-gel.
  • verzorg je droge lippen ermee.
  • geef je droge handen een massage met de olie.

 

Voor je haar

Herinner je dat nog? Kokosolie in je haar? De eerste generatie gebruikte de geurige versie waardoor je de hele dag naar een kokosmacroontje rook. Inmiddels hebben ze de niet geparfumeerde versie (natuurwinkels) die je dus rustig in je haar kunt gebruiken.

  • Kokosolie bevat o.a. vitamine E die helpt je haar sterk te maken. Het is goed tegen roos en kan gebruikt worden als conditioner. Breng na het wassen de kokosolie in je haar en laat het een paar minuten intrekken. Als je het liever als haarmasker wilt gebruiken, wikkel dan een warme doek om je haar en laat dat een een uurtje intrekken. Spoel het daarna af met warm water.
  • Als je last hebt van pluizig haar, wrijf een klein beetje olie door je haar.

 

Voor meer informatie over kokosolie ga je naar Kokos-olie.

[alert type=”notice, success, error, info” close=”false”]Als lezer van Kasuaris ontvang je korting op de kokosolie van Kokosolie Nederland. Vul bij je bestelling de kortingscode ‘Kasuaris Kokosolie’ in en je krijgt 10% korting op je bestelling.[/alert]

 

Bronnen: Kokos-olie, Medindia. Foto: the Polivka family