Heel veel mensen zijn aan het begin van deze maand weer aan het diëten geslagen. En omdat januari de maand van de spiritualiteit is, hebben we daar een combinatie van gemaakt: het Genesisdieet.

Je lichaam is een heilige tempel

Het Genesisdieet is een dieet dat de Bijbel als uitgangspunt heeft. De auteur, dr. G. Tessler, nodigt iedereen uit, God te zien als autoriteit op het gebied van voeding. Door je lichaam te zien als een heilige tempel en jezelf regelmatig te onthouden van bepaalde voeding, kun je volgens dr. Tessler op een gezonde en voedzame manier leven.

De bijbel begint met het bijbelboek Genesis. Dat geldt ook voor het Genesisdieet. In Genesis 1 vers 29 staat: “En God zeide: Zie, ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte waaraan zaaddragende vruchten zijn. Het zal u tot spijze dienen”.

We weten inmiddels dat zaden belangrijke vetzuren, vitamine E en vezels bevatten. De ontdekking van de laatste tijd (en in Amerika een hype) is hennepzaad. Inderdaad, de zaadjes van de hennepplant. Ze hebben alleen niet de verdovende eigenschappen zoals de toppen van de plant. Zaden is een van de producten die je volgens het Genesisdieet onbeperkt mag eten. Net als granen, peulvruchten, bonen en (ongezouten) noten, groenten, vruchten en specerijen.

Insert Genesisdieet

In het bijbelboek Deuteronomium 14, vers 9 staat: “Dit moogt gij eten van al wat in het water leeft: al wat vinnen en schubben heeft moogt gij eten, maar gij zult niets eten dat geen vinnen of schubben heeft.”

Wekelijks een visje naar binnen werken, is goed voor je vanwege de visvetzuren. Maar ook dat weten we. Schaaldieren zoals kreeft, garnalen, mosselen en oesters mogen als ‘schoonmakers van de zee’ niet gegeten worden omdat deze als onrein worden gezien.

Alternatieven en variaties

Het Genesisdieet beschrijft ook waarom je beter geen onrein vlees kunt eten. Met onrein vlees bedoelt Dr. Tessler varkensvlees en vlees van dieren die zelf vlees eten. Ook in het Jodendom en in de Islam wordt het eten van dit vlees verboden. In het Hindoeïsme wordt juist het eten van runderen verboden. Rundvlees mag dan weer wel volgens het Genesisdieet. Weliswaar met mate.

Zuivel komt ook in de boeken voor. Zo staat in Deuteronomium 32 vers 14, het lied van Mozes: “ Boter van koeien, melk van kleinvee….”. Dit betekent dat koeienmelk niet geschikt is voor dit dieet. Schapen- en geitenmelk weer wel. Wanneer deze niet of moeilijk te krijgen is, zijn er tegenwoordig nog andere alternatieven zoals soja-, kokos- en amandelmelk te vinden.

Wit zout, witte suiker en wit meel moet vermeden worden. Ook hiervoor zijn veel vervangingsproducten in de supermarkt te vinden. Zo zijn er allerlei zouten zoals Himalayazout te gebruiken. Bruine rietsuiker, ongeraffineerde suiker, zoetjes en andere producten kunnen witte suiker vervangen. In plaats van wit meel is er een hele variatie te vinden. Zo zijn tegenwoordig ook weer ‘oude’ granen te koop. Bijvoorbeeld spelt en kamut.

Bewust van wat je eet

Het Genesisdieet spoort je aan te luisteren naar je lichaam en er goed voor zorgen en dat je bewuster kijkt naar wat je eet. Zo zit er in veel voedsel tegenwoordig toegevoegde stoffen om het product de smaak, kleur en houdbaarheid te geven die de consument vraagt maar waar jouw lichaam niet gelukkig van wordt. Op het gebied van bewuster eten, is een verschuiving gaande. Biologisch eten is in opkomst en steeds meer ouders willen dat hun kinderen niet te veel of helemaal geen kleur-, geur- en andere kunstmatige stoffen binnenkrijgen. Dat laatste omdat men vermoedt dat kunstmatige stoffen een trigger is van o.a. ADHD.

Terug naar de basis is dan ook zo gek nog niet. Met het Genesisdieet (letterlijke vertaling: geboorte, ontstaan, oorsprong) begint het eten bij de oorsprong. Net zoals de eerste boeken van de Bijbel. Een tijd waarin niemand ook maar nadacht over diëten of er zelfs over gehoord had. Simpelweg omdat het niet nodig was.

Ben je geïnteresseerd in recepten van het Genesisdieet? Neem een kijkje op Genesisdieetrecepten.

Tekst: hoofdredactie

Bron: Eet goed, voel je goed. Foto’s: Enforcedarch, Madam Ohlaa.