Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BLOG

Naar Kaliandra met Wieteke van Dort

BLOG

Naar Kaliandra met Wieteke van Dort

Tweemaal zijn mijn man Theo Moody en ik nu geweest in Kaliandra, Pandaän op Oost Java. Kaliandra ligt aan de voet van vulkaan de Ardjuna, midden in de prachtige natuur. Er worden biologische groenten verbouwd die getransporteerd worden naar Malang en Surabaya. Het is een groot succes en men kan de vraag niet aan. We spraken met Philip Goh Teck Siang, de manager van het bedrijf, en hij vertelde over alle idealen en plannen.

In Maleisië had hij ervaring opgedaan met een enzymtherapie. Zijn moeder had namelijk kanker en kon door haar astma niet bestraald worden of een chemokuur ondergaan. Met de enzymtherapie is zij volkomen genezen. Philip besloot een gezondheidscentrum op te zetten op Java waar de enzymtherapie ondergaan kon worden. Hij overlegde het met zijn baas, de eigenaar van Kaliandra, Atmadja Tjiptobiantoro. Atmadja is een hele lieve man, architect en weldoener. Toen wij voor de eerste keer op Kaliandra waren, hoorden we de twee enthousiast praten over deze plannen en nu we er voor de tweede keer kwamen, was het plan werkelijkheid geworden. Het gezondheidscentrum, wellnesscenter zoals dat nu mooi heet, was een feit! Behalve de enzymtherapie kun je allerlei massages krijgen zoals hete steenmassage en manicure-/pedicurebehandelingen. Het personeel is vakkundig opgeleid en het was een feest om zo’n behandeling te ondergaan. Wie geïnteresseerd is kan, kijken op www.kaliandrasejati.org. Daarnaast worden op Kaliandra ook scholen ontvangen die dan een werkweek krijgen en allerlei dingen leren over de natuur. Dat gebeurt op een andere plek op de grote landerijen natuurlijk. Ze gaan de rimboe in, leren touwklimmen, allerlei andere dingen om te overleven, maar vooral om respect voor de natuur te krijgen.

Liefs, Wieteke

De volgende keer: Wieteke’s reis met Pelita

Wieteke van Dort werd op 16 mei 1943 geboren in Soerabaya, Indonesië. Op 14-jarige leeftijd kwam zij met haar familie naar Nederland en vestigde zich in Den Haag. Na de middelbare school ging ze naar de toneelschool waarna jaren volgden waarin zij in televisie- en radioprogramma’s optrad en eigen theaterproducties maakte. Binnen de Molukse/Indische/Indonesische gemeenschap werd zij omarmd vanwege haar rol als tante Lien in de Late Late Lien show. Te jong om je dat te herinneren? Kijk dan naar de trailer. Meer info over hoe dat is ontstaan, vind je hier.

Tekst: Wieteke van Dort
Fotografie: Rien & Iet Eijbersen

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook: