Slaap kindje, slaap
Mijn moeder wiegt mijn zoontje altijd in slaap. Hij kan heel goed zelfstandig in slaap vallen. Maar in de armen van oma is het natuurlijk veel gezelliger.
De laatste keer dat mijn moeder hem in slaap wiegde, vertelde ze hoe fijn ze het vond om vroeger met haar oma Tien te knuffelen. En terwijl oma Tien haar op het hoofd kriebelde, viel mijn moeder heerlijk in slaap.
Mijn moeders oma, mijn overgrootoma Tien. Of, zoals in onze taal, mijn oyang. Oyangs volledige naam is Christina Kailuhu. In mijn familie komt de naam Christina in iedere generatie voor. En in mijn generatie ben ik diegene die de naam meegekregen heeft.
Tot over d’r oren verliefd
Mijn oyang was tot over haar oren verliefd op Petu Maruanaya. Hij ook op haar en ze kregen verkering.
In het openbaar hand in hand lopen zat er niet in. Want het ging heel stiekem. Oyangs ouders hadden nl. iemand anders op het oog met wie zij moest trouwen. Dus was het tijd voor de masuk minta.
Masuk minta is een traditie die voortkomt uit de Molukse cultuur die zich al eeuwenlang voortzet. Ouders van het toekomstige bruidspaar bepalen tijdens een ceremonie welke afspraken gemaakt worden omtrent het huwelijk. Eerst doen de ouders van de toekomstige bruidegom een verzoek aan de ouders van de toekomstige bruid om de masuk minta uit te voeren. De masuk minta vindt plaats als de ouders van de bruid toestemmen.
Aan de ceremonie bij oyang thuis kwam plots een eind. De bruid was foetsie. Oyang Tien was uit het raam van haar slaapkamer geklommen, richting haar grote liefde Petu Maruanaya.
Run away bride
Die scene – die regelrecht uit de film Run Away Bride zou kunnen komen – kwam vroeger vaker voor en had een naam: kawin lari. Letterlijk betekent het weglopend trouwen.
Ken je die film Run Away Bride, met Julia Roberts? Romantisch, niet? Kawin lari is wat minder romantisch. De familie van Petu moest nl een brief schrijven aan de familie van oyang. In die brief stond dat Petu met oyang Tien zou trouwen. Alleen dan is kawin lari acceptabel.
En zo trouwde oyang Tien met haar grote liefde Petu. Petu was KNIL-militair dus ze verhuisden regelmatig. Daardoor is mijn oma op Sumatra geboren. En mijn moeder op Ceram. En zo ontmoette ze mijn vader op de middelbare school en werden ze verliefd. Door mijn vaders Indische achtergrond kreeg hij toestemming om naar Nederland te vertrekken. En dat deed hij ook. Samen met mijn moeder.
wat als…
Als oyang Tien niet zo stoer was geweest om weg te lopen, dan was ze ook niet met Petu getrouwd. Dan was mijn oma niet geboren. En mijn moeder dus ook niet. En als Nederland en Indonesie geen koloniale geschiedenis hadden dan had mijn vader ook geen Indische-Nederlandse roots. En hadden mijn ouders misschien wel nooit naar Nederland gekomen.
Mijn zoontje is inmiddels in slaap gevallen. Zodra hij op een leeftijd is dat hij het begrijpt, dan vertel ik hem dit verhaal. Over oyang Tien als power vrouw, over hoe we door haar Run Away Bride actie nu hier zijn. En natuurlijk over de ware liefde.
“De wereldburger is een klein blaadje aan de gigantische boom van het leven. Ze zien geen verschil tussen de tak waarop ze zijn geboren en de overgebleven takken op de boom, omdat ze goed begrijpen dat we allemaal met dezelfde wortels verbonden zijn.”
Eén reactie
Mooi, zo’n stukje familiegeschiedenis….. koester het en geef het door, Tien, aan jouw kleine man en kleine meid.