Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BLOG

Schatgraven in de kelder van tante D.

BLOG

Schatgraven in de kelder van tante D.

Tijdens het Kasuaris event vorig jaar gingen we met het thema Jouw herinnering, mijn verhaal op zoek naar herinneringen van en aan (groot)ouders. Welke link hebben die herinneringen met iemands unieke verhaal van nu. Maar hoe zit dat als je geadopteerd bent? Of als je één van je ouders nooit gekend hebt? Wat doet dat met je? Daar gaat het onder andere over in het boek van Maureen Davis. Schatgraven in de kelder van tante D. is het indrukwekkende en bijzondere verhaal van een bijna 40 jaar durende zoektocht van Maureen Davis naar informatie over haar biologische vader.

 

Niet weten waar je vandaan komt, is iets wat ik mijzelf niet kan voorstellen. Ik heb weliswaar mijn vader en moeder te kort in mijn leven gehad maar ik heb ze wel gekend. Én ik heb nichten, neven en een zusje met wie ik verhalen over vroeger kan delen.

In het leven van Maureen was dat anders. Zwijgzaamheid speelde een grote rol in haar leven en dat maakte de zoektocht naar haar biologische vader zwaar en intens. Desondanks heeft dat haar geïnspireerd om Schatgraven in de kelder van tante D. te schrijven.

Maureen’s vader, Wim Davis, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp in Nederlands Indië en later in een Bersiapkamp. Daarna zocht hij zijn geluk in Nederland, waar hij (destijds 28 jaar) als een blok viel voor Maureen’s moeder, toen 23 jaar en dochter van een KNIL-officier. Ze begonnen hun relatie tijdens de euforische nieuw verworven vrijheid na de oorlog. Ze waren zo verliefd dat ze direct een gezin startten maar al snel bleek de verantwoordelijkheid van een gezin te groot. Ze waren er niet klaar voor.

Overal in Europa deed hij zich voor als belangrijke zakenman om grote sommen geld te kunnen lenen. 

Toen Maureen vier jaar was, is haar vader met de noorderzon vertrokken. Maureen, haar moeder en kleine zusje bleven alleen achter. In de tijd die volgde, werd er gezwegen of negatief over haar vader gesproken. Die zware last werd bepalend voor haar gedrag. Ze stelde vragen want iedereen heeft toch een vader? Totdat ze nauwelijks tot geen vragen kon en mocht stellen. Alles was toch slecht aan die man!

Nadat Maureen’s vader zijn gezin in de steek had gelaten, is hij in Europa op reis gegaan en later in Nederland hertrouwd. Tijdens zijn leven en reizen, joeg hij zijn droom na: teruggaan naar Indonesië om de door Indonesiërs in beslag genomen familiebezittingen zogezegd terug te krijgen. Daar had hij geld voor nodig, dat hij bijelkaar probeerde te krijgen door fraude, oplichting en huwelijkse ontrouw. Overal in Europa deed hij zich voor als belangrijke zakenman om grote sommen geld te kunnen lenen. Daardoor belandde hij tot twee keer toe in de gevangenis. Een verzoek om echtscheiding door Maureen’s moeder was een feit. Gevolgd door een lange tijd van zwijgzaamheid en negativiteit.

Genoeg om bitter van te worden, zou je misschien zeggen. Niet voor Maureen. Tijdens haar zoektocht van bijna 40 jaar heeft ze begrip voor haar ouders gekregen. Ook is het ‘Indische’ in haar de afgelopen jaren tot bloei gekomen.

Inmiddels leerde Maureen de zussen en broers van haar vader en de kinderen uit zijn tweede huwelijk kennen. In de kelder van tante D., de oudste zus van haar vader, vond zij verloren schatten. Cadeautjes en brieven aan haar gericht, die opgeslagen waren in de zwijgzaamheid en stilte van die donkere kelder.

Dankzij deze vondst kreeg Maureen een goed beeld van haar vader. Dat maakte haar mild in haar oordeel en dankbaar tegelijk. En hoe bijzonder is het dan dat haar jongste zoon op dezelfde dag als haar vader geboren werd.

De lange zoektocht naar haar biologische vader heeft Maureen veel mooie inzichten gegeven. Maar helaas speelt zwijgzaamheid nog steeds een rol in haar leven; tot op heden kan ze nog niet met haar moeder en zusje praten over het gemis en over haar boek.

Schatgraven in de kelder van tante D. beschrijft niet alleen de zoektocht van Maureen. Zij heeft haar speurtocht ook wetenschappelijk onderbouwd waardoor het niet alleen een bijzonder verhaal is maar één waar anderen, die op zoek zijn naar een verloren ouder en/of familieleden, veel aan kunnen hebben. Daar kan ik alleen bewondering voor hebben. Het is niet alleen een informatief boek maar ook een persoonlijk relaas: een pakkende en bijzonder mooie combi.

Het doorzetten van de zoektocht heeft Maureen kracht, eigenwaarde en vertrouwen in zichzelf gegeven. Een kracht die zij nu met liefde en wijsheid inzet om anderen te begeleiden als counselor/coach.

Schatgraven in de kelder van tante D. –  zoektocht naar de onbekende biologische ouder
ISBN: 9789089546388
Auteur: Maureen Davis.
O.a. hier te bestellen voor Euro 19,95.

Meer over Maureen en haar praktijk: www.maureendavis.nl

 

Fotografie: Joyke Veuskens

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *