De religieuze onlusten tussen Christenen en Moslims op Ambon in 1999 en 2011, hadden zich snel verspreid naar naastgelegen gebieden met duizenden dodelijke slachtoffers en vluchtelingen tot gevolg.
Vredesactiviste Elsye Syauta Latuheru zegt dat de erfenis van dat geweld vandaag de dag nog merkbaar is. Er vinden kleine uitbarstingen plaats en er zijn individuen die zich niet willen mengen met mensen van het andere geloof. Elsye gelooft er steevast in dat de jonge generatie op de Molukken de sleutel heeft om die negatieve spiraal te doorbreken.
“Jonge mensen zijn juist het slachtoffer van de gevolgen van de conflicten. Onderwijs, dat een lange termijn effect heeft, is een belangrijke factor waarmee je iemands instelling kunt veranderen”, zegt Elsye in een recent interview.
“Onderwijs moet niet alleen gefocust zijn op de wetenschap maar ook op waarden en normen zodat mensen leren elkaar te respecteren en leren hoe in harmonie te leven. Als het fundament goed is dan zijn wij sterk genoeg om invloeden van buitenaf te weerstaan.”, zegt de alumnus van Pattimura Universiteit.
Nadat Elsye afstudeerde, heeft ze samen met een aantal collega’s de organisatie Parakletos opgericht. De organisatie ontwikkelde onderzoeksprogramma’s om het welzijn van bevolkingen in afgelegen gebieden te verbeteren. Toen de onlusten in 1999 begonnen, is de focus verplaatst van onderzoek naar vluchtelingenhulp.
Inmiddels richt Parakletos zich op onderwijs. Zij organiseren workshops en trainingen voor jonge mensen op het gebied van economisch empowerment zodat ze hun bestaan in eigen handen kunnen nemen. Daarnaast blijft ze de nadruk leggen op het belang van een harmonieuze samenleving met mensen van een ander geloof.
“Wij plaatsen jonge mensen samen die voorheen, als gevolg van de onlusten, apart leefden. Wij geven ze projecten die ze samen moeten oppakken. In het begin was het best moeilijk om ze ervan te overtuigen dat je in staat bent om samen te werken met mensen van een ander geloof. Dat proces gaat steeds beter. Er is meer besef en acceptatie”.
Elsye heeft haar missie voor een groot deel voltooid, maar ze wil meer. Ze bezoekt scholen op de Molukken om het belang van harmonieus samenleven verder te verspreiden. De grote vraag is of dat straks van binnenuit de gemeenschap gaat werken. Maar dat ziet ze niet als een probleem maar meer als een uitdaging.
Haar passie werkt aanstekelijk. Haar vrienden hebben een beweging opgezet om toekomstige leiders voor te bereiden in de hoop dat zij Ambon op een verstandige manier op zullen bouwen. Voor kleine kinderen is een eigen programma ontwikkeld dat erop gericht is om ze bewust te maken, kritisch na te denken en grote dromen te hebben.
De kinderen op de Molukken hebben de tendens om pessimistisch te zijn over hun toekomst. Zij denken dat alles wat zij voor de toekomst wensen door een volgend conflict toch verpest zal worden. Dat is gevaarlijk en dat willen wij stoppen.
– Elsye Syauta Latuheru.