Met een visie en gebruik van de juiste gereedschappen creëert hij een mooi beeld. Een sound engineer is net een beeldhouwer.
“Ik heb de opleiding Audio Engineering aan het SAE Institute in London gedaan. Het is een kostbare opleiding maar je krijgt er heel veel kennis voor terug. Tijdens de opleiding leer je basic dingen zoals hoe een microfoon werkt, wat is geluid, hoe reist geluid, wat is een muur en wat doet een muur. Maar je leert ook hoe je contacten legt en een eigen netwerk opbouwt. Dat onderdeel is ook waardevol. Het was een leuke maar ook een pittige tijd. Ik was vaak tot laat in de avond of vroege ochtend bezig en daarna stapte ik in de metro naar mijn fulltime baan bij Harrods.
Tijdens de opleiding deed ik al kleine opdrachten als engineer. In de praktijk komt het erop neer dat ik naar een optreden van iemand ga, goed luister en goed kijk naar de opstelling van o.a. de apparatuur. Vervolgens gaan we een studio in en bespreek ik met de artiest hoe h/zij het voor ogen ziet. Samen komen we dan tot de gewenste sound. Dat is niet altijd even makkelijk omdat je ook met de onzekerheden van de artiest te maken krijgt. Soms voel ik me dan net een psycholoog. Of eigenlijk een soort Simon Cowell maar altijd met een positieve benadering. Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn.”
Unit 15
“Toen ik naar London kwam, moest ik op zoek naar een woning. Ik besloot te Googlen naar ‘warehouse music’ en kwam uit op Unit 15/Vittoria Wharf. Een waanzinnig mooi pakhuis dat ze hebben omgebouwd tot slaapvertrekken en gemeenschappelijke ruimtes. Alle bewoners zijn creatievelingen. Filmmakers, producenten, muzikanten. Het doel van Vittoria Wharf is om er een soort grote muzikale en creatieve familie te creëren. En dat is heel goed gelukt. We organiseren regelmatig events; van intieme akoestische avonden tot opnamesessies en feesten.”
Ruim een jaar geleden gebeurde er iets tragisch in Unit 15 dat nog steeds grote indruk op Evert maakt. Vanaf dat moment is hij op een zoektocht.
“Een van de medebewoners pleegde vorig jaar zelfmoord. Hij had zichzelf opgehangen. Wij hebben hem aangetroffen. Het was een jongen die moe was om achter een masker te leven. Die zich moeilijk kon uiten en alles binnenhield. Toen kwam ik erachter dat ik dat ook min of meer doe. Ik wil dat niet meer, dus daar werk ik nu hard aan. Om te uiten hoe ik me voel. Voel ik me rot, dan voel ik me rot.
Sinds die tragische gebeurtenis ben ik ook meer op zoek gegaan naar mijzelf en mijn roots. Om te zoeken, moet ik eerst beginnen daar waar ik ben opgegroeid. En ook dat is niet simpel. In mijn aderen stroomt Moluks bloed, ik ben opgevoed en opgegroeid in NL en ik woon nu alweer een lange tijd in London. Ik voel me dan ook meer ‘citizen of the world’ dan Moluks of Nederlands.
Als je in het buitenland bent dan merk je pas dat de wereld heel groot is. Het valt me nu ook op dat mensen in NL het bijvoorbeeld een eind vinden om vanuit het westen naar Groningen te rijden. Terwijl ik denk, in NL is er zoveel kennis en tools op allerlei gebieden. En als die kennis in Groningen of Maastricht zit, ga er naartoe! Maak gebruik van wat NL je te bieden heeft.”
Vorig jaar juli is Evert gestopt met zijn baan als administratief medewerker bij Harrods. Spontaan. Zonder back-up plan.
“Ik vind het belangrijk dat je een link hebt met je werk. Dat wat je doet, moet jezelf weerspiegelen. Ik werkte van 9 tot 5 in een baan die niet echt bij mij paste. Vorig jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik met mijn werk gestopt. Ik focus me nu volledig op muziek. Binnenkort ben ik in Berlijn om te werken met singer/songwriter Emaline Delapaix. We leerden elkaar in London kennen en sindsdien werken we samen.
Berlijn is een inspirerende stad en kent een grote kunst- en muziekscene. Ze zijn er ook veel vrijer dan in NL, mensen staan meer open voor dingen en omarmen allerlei culturen. De Duitse jongeren gaan momenteel door een fase van ‘we weten wat wij hebben gedaan en daar bieden we onze excuses voor aan’.
Emaline en ik gaan in Berlijn aan twee projecten werken. Het eerste project is dat ik de sound recording voor haar solo-album voor mijn rekening neem. Het tweede project heet Skeena Rhine, vernoemd naar twee plaatsen waar wij vroeger woonden. Emaline schrijft de songteksten en ik de muziek. Dat proces zijn we afzonderlijk van elkaar begonnen omdat zij vaak op tournee was. Ik schreef de muziek en mailde dat vervolgens naar haar. Emaline schreef op haar beurt de tekst en stuurde dat weer via mail naar mij terug. Onze samenwerking vond een tijdje alleen online plaats. In Berlijn komt dat weer samen, gaan we de zangpartijen opnemen en het project afronden. Skeena Rhine heeft veel invloeden van o.a. Björk, Portishead, Radiohead en Tori Amos.
Nu ik bij Harrods gestopt ben, heb ik ook meer tijd om de nummers die ik zelf schrijf, af te maken. Dan wordt het spannend omdat ik de muziek dan natuurlijk graag wil releasen. Ga ik op zoek naar labels of ga ik met mijn zus een eigen label starten? Dat is nl. een lang gekoesterde droom van ons.”
Alles is mogelijk
“We leven nu in een interessante tijd. Laten we er allemaal iets moois van maken en elkaar daarin steunen. Ik vind dat mensen dat te weinig doen. De tijd is ook aangebroken om gebruik te maken van al je potenties. Helemaal als je bedenkt wat voor kennis er te halen valt. Het is geweldig dat je op het internet en vooral op YouTube van alles kunt vinden als je iets wilt weten of leren. Dus maak daar gebruik van nu het nog kan.
Alles is mogelijk, je moet alleen wel de beslissing nemen en het doen. Blijf daarbij altijd in jezelf en jouw passie geloven, wat het ook is. Je komt op je weg dan vanzelf anderen tegen die jouw passie ook delen. Het heeft alleen tijd nodig dus geef niet op. Als dingen tegenzitten, blijf jezelf dan wel ontwikkelen. Blijf groeien, blijf leren en blijf vooral niet hangen in de teleurstelling. Denk goed na over wie jij bent en doe dingen waar je plezier in hebt. So, get moving. Right now!”
Door: Angelique Loupatty
_________________________________________________________________
Soundtrack voor de Italiaanse film Sta per Piovere
Live recording van Beatriz Boizan in de St. James/Piccadilly
Studio recording Adam Vanni met Evert op de 2de piano