Regelmatig krijg je de vraag of je aan een goed doel wilt doneren. Via de TV, op straat of aan de deur. Van de dierenambulance tot aan de Hartstichting. Het aantal goede doelen in Nederland is niet bekend. Nederland is wel een vrijgevig volk. In 2011 werd in totaal bijna Euro 4,3 miljard gegeven aan goede doelen.

Binnen de Molukse gemeenschap wordt ook regelmatig om geld gevraagd. Voor het seminar op Ambon bijvoorbeeld of dichter bij huis voor kerken in nood. Opvallend genoeg wordt het geld voor de Molukse ‘goede doelen’ bijna alleen aan de eigen gemeenschap gevraagd. Bijvoorbeeld door middel van een enveloppenactie of de sukarelapotde vrijwillige bijdrage pot. Dan heb je ook nog de deur tot deur actie, een benefiet of een veiling. Zelden wordt er geld buiten de Molukse gemeenschap gezocht. Zo jammer, want we denken dat er veel meer te halen valt ‘buiten’.

Zo heeft een werkgroep voor het seminar op Ambon kinderen gevraagd om in hun buurt (ook buiten de Molukse wijk) lege flessen op te halen. Zij kregen een briefje mee met informatie over de actie. De reacties waren erg enthousiast. Niet alleen hebben de kinderen een groot bedrag opgehaald, maar hun Nederlandse vriendjes waren zo enthousiast dat zij voorop liepen in het ophalen van geld voor de Molukken.

Bolu KukusEen andere groep zamelt geld in voor hun kerkgebouw door loempia’s te verkopen in hun woonplaats. Buiten de Molukse wijk blijken er genoeg mensen te zijn die het heerlijk vinden om zelfgemaakte lekkernijen, zoals loempia’s, te kopen. Het kost even wat tijd en moeite maar de opbrengsten zijn het (naar verhouding) zeker waard.

Een mogelijkheid waar veel mensen naar onze mening nog te weinig naar kijken, is het benaderen van fondsen. Ben je bekend met het Fondsenboek? In het Fondsenboek (je kunt ook een Fondsendisk bestellen) vind je op thema of onderwerp meer dan 737 fondsen. En niet alleen vinden, er staat ook bij vermeld aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een fonds en hoe je die vervolgens kunt aanvragen. Je zult versteld staan wat voor fondsen er zijn. Van particulieren tot grote multinationals. En vaak zijn de eisen niet zo hoog.

Op de site van Vrijwilligerswerk is te vinden hoe je als vrijwilligersorganisatie aan fondsen kunt komen. Een andere goede site waar je ook ondersteunende achtergrondinformatie vindt, is Fondswerving Online. Neem eens een kijkje op al deze sites. Wie weet wat het oplevert.

Er zijn veel (creatieve) manieren om aan geld te komen. Buiten de gemeenschap om. Want laten we eerlijk zijn: hoe graag we ook willen geven, de crisis treft ons allemaal. We moeten allemaal zien rond te komen. En hoe graag we de mensen op de Molukken of waar dan ook willen helpen of onder een dak willen zitten in de kerk, de bodem van onze portemonnee is maar al te vaak zichtbaar aan het einde van de maand.

We zijn erg benieuwd naar nieuwe en creatieve manieren van geld inzamelen. Heb je een ludieke manier? Laat hieronder een reactie achter. Je kunt hiermee zeker anderen inspireren.