Overig

Waar is Taquinta fier op?

25/02/2015

Waar ben jij fier op? Laat het ons weten via een berichtje of foto op Instagram, Twitter of Facebook met #Fier. Vandaag vertelt Taquinta Pattiasina waar zij trots op is.

Taquinta Pattiasina EDWat betekent trots voor jou?

“Trots kan zoveel betekenen. Het kan zijn dat je een schouderklopje ontvangt of tegen je kinderen zegt hoe trots je op ze bent bij het halen van een zwemdiploma of als ze het goed doen op school. Het kan ook betekenen dat je trots bent op je afkomst.”

Wat heb je in je leven gedaan waar je trots op bent en waarom?

“In 2003 ben ik naar Manado geweest. Mijn oma Loupatty heeft daar vanaf 1986 tot ze overleed in 1993, gewoond. Het was goed om het af te sluiten en te zien waar zij gewoond heeft en waar zij haar laatste jaren heeft doorgebracht.

In 2006 ben ik met mijn ouders, broer, neef, ooms en tante naar de Molukken geweest. Wij gingen naar Booi, Saparua om familie en het ouderlijk huis van opa Pattiasina te bezoeken. We zijn ook naar Haria geweest om te kijken waar opa Loupatty gewoond heeft. Na de verhalen van mijn opa over hoe Booi eruit zag en het dan uiteindelijk zelf mee te maken, is prachtig! Je bent dan zo trots dat je weet waar je roots liggen. Wanneer de kans zich voordoet, wil ik er graag met mijn gezin naartoe gaan en mijn kinderen een deel van hun komaf laten zien.”

Op wie ben je het meest trots en waarom?

“Ik ben trots dat ik het leven geschonken heb aan drie prachtige kinderen, een dochter van 7 jaar en twee jongens van respectievelijk 4 jaar en 21 maanden. Onze kinderen kennen twee culturen waarin zij opgroeien. Mijn partner is van Surinaams-Hindoestaans komaf en wij geven onze kinderen iets van beide culturen mee.

Vorig jaar heeft onze dochter meegedaan aan een musical Vraag het oma Jo, over de aankomst en levensomstandigheden van de 1ste generatie Molukkers in Woerden. Het was mooi om te zien hoe kinderen het verhaal vertelden en uitvoerden.”

Wat is kenmerkend voor jouw eigen culturele identiteit?

“Familie is belangrijk en het met elkaar zijn en er voor elkaar zijn. Ik ben een familiemens en houd ervan om tijd door te brengen met de familie. Spontaan bij elkaar komen om te eten, de onderlinge contacten. Dat probeer ik zoveel mogelijk door te geven aan onze kinderen.”

Foto’s Spondii, Taquinta Pattiasina

Laat een bericht achter