Overig

Waar ben jij fier op?

04/02/2015

Deze maand aandacht voor Fier. Oftewel trots. Maar het woord fier vinden we toch veel mooier én je kunt er leuke woordspelingen mee maken. Zo zocht Stichting Kasuaris, die mei 2014 van start is gegaan, naar een pay off waarmee ze duidelijk maakt wat ze belangrijk vindt. Dat werd ‘Fier je culturele identiteit’. Het (uit)dragen van je (culturele) identiteit is één van de waarden die wij bij Kasuaris belangrijk vinden. Daar mag je trots op zijn én dat mag je vieren!

Waar ben jij fier op? Laat het ons weten via een berichtje of foto op Instagram, Twitter of Facebook met #Fier. Ursula Tuhumena vertelt waar zij trots op is.

Wat betekent trots voor jou?

“Trots betekent voor mij het gevoel van blijdschap dat ik niet verborgen wil houden voor mijn leefomgeving.”

Wat heb je in je leven gedaan waar je trots op bent?

“Vanaf kinds af aan zit ik in de muziek samen met mijn vader en broers. We hebben jarenlang wereldse muziek gemaakt. Na ongeveer 20 jaar deze muziek gezongen te hebben, werd ik het een beetje beu. Dus ben ik overgestapt naar gospelmuziek; het eren en prijzen van de Heer. Ik ben trots dat ik deze stap genomen heb omdat het mij zoveel voldoening geeft. We hebben meerdere keren gezongen voor oudere, zieke mensen in een verzorgingstehuis en ziekenhuis. Tijdens het zingen, leefden ze helemaal op! En dat is zo mooi om te zien. Ik heb een gave van God gekregen om door middel van zang en muziek het woord van de Here God te verkondigen.

Ook heb ik sinds een aantal jaren een kinderkoor die Eluzaï heet. Als ik zie met hoeveel liefde en kracht zij over de Heer zingen dan smelt mijn hart van trots.

Op wie ben je het meest trots?

“Ik ben het meest trots op mijn vader, Marcus Tuhumena. Hij heeft ons (mijn broers en mij) grootgebracht in de muziek. Een zeer strenge man maar heel consequent. Iedere zaterdag moesten we repeteren van 10:00 uur tot 13:00 uur. Vooral in de zomer hadden we daar niet zo veel zin in, maar papa hield voet bij stuk: “We gaan gewoon repeteren.”, zei hij dan. Dankzij zijn volharding zit ik nu nog steeds in de muziek en zal dat blijven doen totdat ik het niet meer kan. Muziek is mijn passie. Het hoort bij mijn leven.”

Wat is kenmerkend voor jouw eigen culturele identiteit waar je trots op bent?

“Kenmerkend in de Molukse cultuur waar ik trots op ben, is dat iedereen voor elkaar klaar staat. Lain sayang lain, lain bantu lain, zonder dat je er iets voor terug moet verwachten.

Mijn man, mijn kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen zijn ook mijn trots. Mijn ouders hebben mij geleerd er altijd voor je gezin te zijn maar ook voor je familie. Hier heb je er maar één van dus wees er zuinig op.

Laat een bericht achter