Overig

Kasuaris proof tussenstop in Frankrijk

14/06/2018

We zijn onderweg naar Spanje. Normaal zouden we daar in één ruk naartoe zijn gereden. Maar aangezien we een paar tieners bij ons hadden, besloten we om halverwege een tussenstop te maken.

Maanden voor ons vertrek vonden we een Bed & Breakfast, waarvan de naam ons erg aansprak: La Madeleine. Misschien zegt die naam je wat, het is het bekende lekkere Franse cakeje in de vorm van een schelp.

Dat de ligging fantastisch was, kwamen we pas achter toen we op de plek waren aangekomen. Eenmaal van de snelweg af begeef je je tussen de groene velden van het Franse Auvergne. Links en rechts omgeven door groene landschappen afgewisseld met grazende koeien of blatende schapen. Grote eikenbomen waaronder de dieren hun schaduw zoeken of lekker hun siësta houden. Langs de stoffige zandwegen zie je af en toe door de bomen en het groen, idyllische riviertjes en beekjes. Een ideale plek als je van vissen houdt.

De velden stralen een rust uit en op de achtergrond hoor je een concert van allerlei vogels. Je krijgt een heerlijke kalmte over je heen en je voelt en hoort de stilte van de natuur. De reis gaat verder door typische kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Soms zie je niks… dan weer velden met opgerolde hooibalen of prachtige gele velden gevuld met de goudgele bloemen van lijnzaad. Of je ziet aan weerskanten begonia’s en geraniums. Planten die we thuis vaak saai vinden maar die hier absoluut het tegendeel bewijzen. We spotten mooie en authentieke boerderijen waar de hortensia’s voor en rondom bloeien. Ze lijken op muren van een fort, zo hoog zijn deze prachtige struiken in de kleuren roze, wit en paars. En ergens tussen al dit pracht neem je een afslag en kom je bordjes tegen waarop loge’s staan.

 

De bestemming van iemand is nooit slechts een plaats, maar altijd een manier om nieuwe dingen te zien.

Henry Miller

 

Het ligt best afgelegen en omdat er geen straatverlichting is, is het aan te bevelen op klaarlichte dag aan te komen. Eindelijk zagen we het bordje La Madeleine. Het bordje staat net op een hoekje tussen het groene gewas. We stappen uit en worden verwelkomd door de terreinbeheerder: Duke de Border Collier. Achter de kwispelende staart van Duke, de eigenaren Ellen en Didier Ansems. De warme welkom door deze twee super vriendelijke mensen en de kwispelende viervoeter gaf ons meteen een thuisgevoel.

Ook La Madeleine is omringd door groene velden en grazende koeien. Overal waar je kijkt, zie je een oase van rust en stilte. Werkelijk een parel midden in het Franse land. Wanneer je de drukte wilt ontvluchten en tot rust wilt komen, dan ben je hier in Y’Grande in de provincie de Allier op de juiste plek! Kuuroord ‘de Thermen’ ligt op 10 minuten rijafstand in Bourbon de L’Archambault. De naam alleen al klinkt als pudding in mijn oren. De verzorging, de omgeving, de gîtes, alles is geweldig. Niet voor niets een score van 9.1 via de vakantiesite!

Sinds een paar maanden heeft La Madeleine er ook een eigen restaurant bij. Vernoemd naar de vader van Ellen, Guillaume. Voluit heet hij Willem Malcorps en in het Frans is Willem dus Guillaume. Hij is geboren op Borneo in Indonesië. Daar heeft hij tot zijn veertiende gewoond en na een verblijf in het Jappenkamp tijdens WO II is hij naar Nederland vertrokken.

Vader is nog in goede gezondheid en heeft vorig jaar het restaurant officieel geopend. Dat Ellen ergens Indonesisch bloed heeft, is merkbaar als ze kookt. Ze kan het niet laten om een lepeltje sambal aan het gerecht toe te voegen. Haar gastvrijheid heeft ze ook vast van haar vaders geboorteland geërfd.

In La Madeleine kun je dus ook dineren. Je hoeft dan niet meer de deur uit om een restaurant te gaan zoeken in het naastgelegen dorp dat ongeveer 20 min verderop ligt. Want de gastheer is ook chef de cuisine die een heerlijk driegangen menu in elkaar flanst. En tegen een zacht prijsje! Hoe comfortabel wil je het hebben en zonder gedoe van wie is de Bob?

Als het weer het toelaat en de zon zich laat zien, dan wordt de barbecue aangezet. Je kunt een heerlijke duik nemen in het grote zwembad waarna je in een van de vier luie hangmatten heerlijk kunt wegdromen. Of je ploft met een boek neer in één van de loungebanken. De kinderen vermaken zich in de natuur of op de grote speelzolder.

Voor een tussenstop hoef je nu niet meer in een onpersoonlijk Formule 1 hotel te overnachten. Zoek je rust, natuur en ben je de Franse taal niet machtig? Kom dan naar La Madeleine waar je door de Nederlandse eigenaren Didier en Ellen in de watten wordt gelegd. Én om even te voelen hoe het is om te leven als een God in Frankrijk!

Meer informatie over La Madeleine vind je op hun Facebook-pagina.

Wil je een tussenstop of weekendje weg boeken, dan kun je dat o.a. doen via Booking.com.

Bon Voyage!

 

Laat een bericht achter