Hij hoopt op den duur in de top van Nederland te kunnen voetballen. Maar geduld is een schone zaak. Iets wat hij duidelijk van huis uit heeft meegekregen: ‘sabar’. Voorlopig heeft hij nog 2,5 jaar een contract bij N.E.C.: voetballer Navarone Foor.

Door hard te werken ben ik teruggekomen

“Van kleins af aan was ik altijd met voetballen bezig. Zelfs toen ik nog te jong was om te spelen was ik altijd met een bal in de weer. Toen ik 4 jaar was, trainde ik bij de F’jes in Opheusden en op mijn 5e mocht ik echt meespelen. Een paar jaar later werd ik door N.E.C. gescout en heb ik aan de talententrainingen meegedaan. Als je op de voetbalschool zit, dan wil dat niet automatisch zeggen dat je in het eerste terecht komt. Daar heb ik hard voor gewerkt en ik ben er dan ook trots op dat ik nu bij N.E.C. speel. Het is mooi om te zien dat mensen trots op me zijn en het me van harte gunnen. Bescheidenheid speelde bij mij wel een rol. Ik was iemand die alles goed vond en alleen maar lekker wilde voetballen. Intussen heb ik geleerd dat er meer nodig is in het voetbal.

Zo zit ik deze periode op de bank en dat is een teleurstelling voor mij. In het begin van de competitie verloren we steeds, maar stond ik nog in de basis. Daarna kwam er een nieuwe trainer en nieuwe spelers. De trainer wil blijkbaar iets anders proberen en daar kan ik weinig aan veranderen. Van huis uit heb ik meegekregen altijd geduld te hebben: ‘sabar’. Ik moet gewoon mijn talent laten zien zodat hij niet om mij heen kan.

Navarone Foor veld

Vorig seizoen had ik een dip waardoor mijn kwaliteiten er niet uitkwamen . Door hard te werken ben ik teruggekomen. Misschien is het af en toe ook nodig dit soort dingen mee te maken zodat je weer teruggaat naar je eigen kracht. Andere voetballers hebben dat ook ervaren. Ik zie dit dan ook niet als een terugslag maar meer als een motivatie. Ik heb ook veel aan Jeffrey Leiwakabessy. Door zijn ervaring kan hij me veel vertellen over hoe ik met bepaalde dingen om moet gaan. In ieder geval heb ik het gezellig met iedereen. Anders zijn we ook geen team.

Ook in het dagelijkse leven heb ik met teleurstelling te maken gehad. Bijvoorbeeld als een familielid overlijdt. Het leven is hard maar je moet verder en wie weet komen we elkaar boven weer tegen.”

Navarone’s ouders zijn van Molukse afkomst. Hij heeft een vrij strenge maar goede Molukse opvoeding gekregen. Dat ze een hechte familie zijn, is voor hem van groot belang. Zij geven hem het gevoel dat ze hem blijven steunen, wat hem vertrouwen geeft. Door de goede band met zijn familie voelt hij zich gesterkt en wordt hij tegelijkertijd gestimuleerd om goed te presteren.

Ruimte voor individuele dromen

“Voetballen is een teamsport waarbij ook ruimte moet zijn voor individuele dromen. Als het gaat om mijn toekomst wil ik eerst proberen het hier bij N.E.C. zo mooi mogelijk af te sluiten. Door hard te werken hoop ik in ieder geval weer voor Jong Oranje uitgekozen te worden en natuurlijk wil ik ook in de top van de Nederlandse competitie spelen. Als afsluiting zou ik het liefst bij een mooie club in het buitenland terecht willen komen.

Persoonlijk wil ik gewoon een mooie toekomst hebben met mijn vriendin, mijn ouders, broer, zus en familie. Dat vind ik belangrijk. Wat ik ook belangrijk vind, is dat je niet vergeet waar je vandaan komt. Ook niet waar je opa vandaan komt. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar ik zou wel een keer naar de Molukken en de Kei-eilanden willen gaan. Daar praat ik wel eens met mijn broer over en dat is in ieder geval iets moois om naar toe te werken.

Mijn ultieme droom is dat ik iets met mijn roots wil doen. Een eigen kledinglijn beginnen, lijkt me ook een mooie uitdaging. Kleding bepaalt voor mijn gevoel hoe je jezelf presenteert. Je hebt als profvoetballer namelijk een voorbeeldfunctie dus vind ik het essentieel dat je er netjes uitziet.”

Sleutelwoord voor succes

“Het sleutelwoord voor succes is wat mij betreft mentaliteit. Je kunt wel talent hebben maar als je jezelf maar voor 50% inzet dan is dat niet genoeg. Soms kun je door vrienden worden meegesleurd waardoor je niet de juiste keuzes maakt. Je krijgt je talent van boven en het is gewoon zonde als je er niets mee doet. In het leven is er zoveel te doen en zoveel te bereiken. Als het aan mij ligt, motiveer ik iedereen om er 100% voor te gaan.”

WM_131010_SVGSONY DSC

Naast het voetballen levert Navarone Foor een bijdrage aan de maatschappij door zich in te zetten voor N.E.C. Doelbewust. Voor dit project wordt hij vaak gevraagd om aanwezig te zijn op scholen, instellingen, bij maatschappelijke organisaties en bijeenkomsten. Met zijn aanwezigheid en die van andere N.E.C.-spelers initieert, ondersteunt en organiseert N.E.C. Doelbewust maatschappelijke projecten en activiteiten in Nijmegen en omgeving.

Door: Lolita Kapel

Bron: N.E.C. Doelbewust
Foto’s: Broer van den Boom en William Moore