Kunst | Cultuur | Media

Kasuaris was having an East West Exchange

06/01/2014

Op zaterdag 28 december jl. vond het eerste East West Exchange event plaats in het Paard van Troje in Den Haag. Kasuaris was hier bij. Niet alleen voor een avond vermaak maar ook om mee te denken en te participeren. Kasuaris was having an East West Exchange!

East West is het nieuwe pan-Aziatische creatieve platform voor Aziatische [tooltip text=”verspreiding”]diaspora[/tooltip] in Nederland. Met pan-Aziatisch wordt niet alleen een Aziatisch land bedoeld, maar een overkoepelend begrip voor heel oost en zuidoost Azië.

Het event werd gehost door MC FJR en startte met komedie van Feyan Pulmano en een warm optreden van de enige echte Xiao Wang (bekend van Gordon-gate). Er vond een debat plaats dat werd geleid door UvA PhD-kandidaat Reza Kartosen. Hij zorgde ervoor dat speciale gasten en het publiek ideeën en gedachten met elkaar konden uitwisselen over identiteit, beeldvorming, discriminatie en stereotypering van Aziaten in Nederland. Zo kreeg ieder met zijn of haar eigen perspectief de kans om zichzelf te uiten en mee te discussiëren. Ook Akwasi, bekend als rapper van Zwart Licht, had een inspirerende inbreng en liet zich uiteraard ook muzikaal horen met een energieke performance.

Voordat DJ BeauDamian en duo Guerilla Speakerz het publiek dansmoves lieten doen op de dansvloer, zorgde Howard Komproe voor een afsluiting vol herkenning en erkenning in zijn hilarische stories. Tussendoor kregen de gasten de gelegenheid om korte films van CinemAsia te bekijken, tattoo-kunst van Some Quality Meat en de portrettenserie van Hoezo Indo? te bewonderen onder het genot van heerlijke Vietnamese broodjes van Boguette. Een rijkelijk gevulde avond met een strak programma en een flinke dosis entertainment.

Wat vonden gasten van East West Exchange?

Akwasi: ‘Er ontstaat een bewustwording. Normaal gesproken ben ik actief als het gaat over pan-afrikanisme, dan heb je het soort avonden waar Surinaamse, Antilliaanse en andere mensen met een Afrikaanse achtergrond op afkomen. Ik vind het mooi dat ik dat nu ook van de Aziatische kant zie, kan het alleen maar prijzen en het is verlichtend. De grootste overeenkomst met het pan-afrikanisme is die bewustwording.’

 

Akwasi tijdens East West Exchange

Akwasi tijdens East West Exchange

Christie, studente Sociale Wetenschappen aan de UvA: ‘Onderwerpen die te maken hebben met verschillende identiteiten en culturen vind ik altijd erg interessant. Wat de Aziaten kunnen leren van Nederland: Zichzelf meer laten zien en minder bescheiden zijn, omdat ze zoveel moois en kwaliteit in zich hebben. Andersom kunnen Nederlanders juist leren van Aziaten, door soms hun directe houding opzij te zetten en meer bescheidenheid te tonen.

Christie tijdens East West Exchange

Christie in gesprek met Christina van Kasuaris

East West Exchange is vernieuwend en fris, toegankelijk voor alle geïnteresseerden en open-minded people. Muziek, kunst, komedie en debat; bijzondere combinatie van verschillende disciplines om gedachten en inspiratie bij elkaar los te mogen maken. Het bracht toeschouwers tot een ander level van denken. We leven anno 2014 waarbij wij van mening zijn dat het tijd is om stil te staan wat opvattingen over onze eigen identiteit, burgerschap en stereotypering in onze maatschappij met zich meebrengen. “Wij vinden het belangrijk dat we een verandering in beeldvorming kunnen bewerkstelligen in de samenleving, ook al begint deze klein. De pan-Aziatische groep in Nederland is groot maar lijkt zich soms niet bewust van eigen identiteit en hoe dit op een positieve manier kan worden geuit in het grotere geheel.”, aldus de organisatie van East West.

Kasuaris sluit zich hier volledig bij aan. Want ook wij zien het als onze taak om onze eigen cultuur en identiteit positief in de maatschappij te belichten. En met een initiatief als East West Exchange kunnen we alleen maar meer van elkaar leren. Na een succesvolle eerste editie kijken we uit naar een volgende keer!

Bekijk nog meer foto’s van het event op Flickr. Ook op Facebook kun je foto’s terugvinden van het event. Was jij erbij? Tag jezelf en je vrienden en vergeet niet onze Facebook-pagina te liken om op de hoogte te blijven!

Tekst: Christina Meijer & Brenda Pattipeilohy. Foto’s: Brenda Pattipeilohy

Laat een bericht achter