Kunst | Cultuur | Media

Identiteit, etniciteit en East West Exchange: Daniel Kwee

23/12/2013

Eén van de belangrijke waarden die Kasuaris uitdraagt, is het dragen van je identiteit. Wat bepaalt jouw identiteit? Je geloofsovertuiging, je hobby, je werk? Indisch, Moluks, Indonesisch of Nederlands zijn? En hoe ga je hiermee om, wat wil je hiervan zichtbaar maken? Identiteit. Iedereen bewandelt dat proces op zijn of haar eigen manier.

Insert East West Exchange Daniel Kwee

Daniel Kwee

Ook Daniel Kwee houdt zich daarmee bezig en dat uit zich in zijn werk als cultureel ondernemer en als MC Dan Stezo in de party scene. Daarnaast werkt hij als marketing director bij Anonymous Gentlemen. Een duizendpoot dus! We praten met hem over zijn culturele identiteit, ambities en het aankomend evenement op 28 december in het Paard van Troje: East West Exchange.

Daniel Kwee, 34 jaar, heeft een Nederlandse moeder en een Indonesisch-Chinese vader. Van jongs af aan houdt hij ervan zichzelf te verrijken met kennis uit boeken en muziek. Hij liet zich inspireren door de black struggle en personen als Malcolm X en Marcus Garvey. Verhalen waarin mensen op zoek zijn naar hun roots en met hun eigen kennis en kracht hun dromen konden verwezenlijken, raakten hem. Het motiveerde Daniel zich meer te verdiepen in zijn eigen roots en kwam het erop neer dat zijn achtergrond rijk en divers is.

 

Cultuur moet gevierd worden

“Ik ben redelijk Nederlands opgevoed maar met een gemengde achtergrond ben je toch altijd op zoek naar de rest van je roots. Het begon met mijn vader, die schrijft over boeddhisme, taoïsme en psychologie. Daardoor ben ik zelf ook veel gaan lezen over die onderwerpen. Tijdens mijn jeugd kreeg ik Chinese vrienden die nog steeds onderdeel uitmaken van mijn leven. Door kennis te maken met de Chinese cultuur kwam ik erachter dat ik vooral half niet-Chinees ben. Hierna kwam er een periode waarin ik omging met Indische jongens die ook erg bezig waren met hun eigen identiteit. Op die manier maakte ik kennis met hun gedachten en visies.

In Indonesië word ik al gauw gezien als een ‘Indo’, puur omdat ik Nederlands bloed heb. Ik heb geen voorouders die te maken hadden met het KNIL en de ‘landelozen’ dus hoorde die achtergrond ook niet bij mij. Als ik terugkijk naar deze zoektocht naar identiteit voelde ik me wel gedeeltelijk verbonden met deze groepen, maar toch niet helemaal. Daarmee kwam ik tot de volgende gedachte: door mijn ‘multiple identity’ en ervaringen in heel Azië (familie in Filipijnen en Vietnam, optredens als MC in Thailand, Indonesië en gewoond in Hong Kong) heb ik een pan-Aziatische identiteit ontwikkeld. En bovenal, door een multiculturele vriendengroep en familie, zoek je overeenkomsten in plaats van verschillen. Cultuur moet gevierd worden en ik voel me redelijk op m’n gemak in veel culturen. Onbekend maakt onbemind, bekend maakt bemind.”

Je bent ook mooi als je 1.60 m. bent in plaats van 1.80 m. Je bent ook prima als je pikzwart bent en niet lichtgetint, je bent prima in orde als je ‘junk in the trunk‘ hebt

“Als persoon groei je verder en kom je erachter dat etniciteit niet het enige is wat jou tot een persoon maakt. Je identiteit heeft te maken met passies, ambities, waarden en interesses. Vanuit die gedachte, vanuit de cultuur en identiteit, is East West ontstaan. Een platform waarin verbondenheid wordt getoond door middel van creativiteit in de Aziatische jongerencultuur, om zo elkaar beter te begrijpen. Omdat ik de afgelopen jaren veel in Azië heb gezeten en veel creatieve jonge mensen heb ontmoet, zie ik de enorme passies die ze hebben en hoe krachtig zij hun eigen-zijn uitdragen. Net zoals waar Kasuaris voor staat, sta ook ik erachter dat het oké is om bezig te zijn met het zoeken naar verbondenheid met elkaar, op een vernieuwende manier.

Insert East West Exchange Internet sc

Daarnaast is er nog iets anders met dit evenement waarin ik Azië wil belichten. Als ik Indonesië als voorbeeld neem, zie ik dat de begrippen ‘verwesteren’ en ‘moderniseren’ door elkaar worden gehaald. Een Eurocentrische kijk op de wereld is na honderden jaren kolonisatie een gegeven maar zelfs niet-Westerlingen lopen (vaak onbewust) met deze gedachten rond. Je ziet dat meisjes op zoek zijn naar westerse idealen, zoals het dragen van blauwe lenzen. Of de gekste vormen van plastisch chirurgie aangaan die hun ogen vergroten en hun neuzen spitser maken. Het schoonheidsideaal dat de massamedia domineert, is gevormd door een westers ideaal. Dit geeft mensen met een niet-Westerse achtergrond een uitdaging, om jezelf te accepteren wie je bent. Je bent ook mooi als je 1.60 m. bent en niet 1.80 m. Je bent ook prima als je pikzwart bent en niet lichtgetint, je bent prima in orde als je ‘junk in the trunk‘ hebt.”

Verbondenheid kan etniciteit overstijgen

“Stereotypering en racisme zijn weer hot items, en terecht. Niet omdat mensen een slachtofferrol willen innemen maar omdat deze tijd een nieuwe manier van kijken naar de wereld vereist. Meer voorbeelden van Eurocentrisme zijn bijvoorbeeld woorden zoals ‘wereldmuziek’ (bedoelend: alle niet-westerse muziek), ‘etnische’ modellen (bedoelend: mensen van niet-Westerse achtergrond). Een revolutie van taal en denken is nodig om een bewustwordingsproces teweeg te brengen. Met East West als pan-Aziatisch creatief platform en het eerste initiatief East West Exchange proberen we een ander geluid te laten horen dan de [tooltip text=”Wat betekent: ‘het is zoals het is – verklaring'”]status-quo discourse[/tooltip] in het Westen. En dat houdt zeer zeker ook in dat het hier niet om consumentisme, producten en spullen gaat. Verbondenheid kan etniciteit overstijgen en hoeft niet geuit te worden door het kopen van spullen. Door een collage te maken van verschillende elementen van de Aziatische jongerencultuur en creativiteit in Nederland willen we ons publiek hiervan bewust maken.”

Nieuwsgierig geworden? Kom naar het Paard van Troje in Den Haag, op 28 december a.s. en laat je inspireren door interactieve gastsprekers als Reza Kartosen en Howard Komproe. Cinemasia en verschillende photogalleries zullen het event aanvullen. De avond wordt afgesloten met onder andere dj-duo Guerilla Speakerz. Kaartjes kosten slechts Euro 5,-. Zeker de moeite waard toch? Wij zijn benieuwd. Check het promo filmpje, kijk op www.eastwestculture.com en save the date!

Meer weten over Daniel Kwee? Neem een kijkje op Danstezoworks.

Tekst: Christina Meijer, Brenda Pattipeilohy. Foto’s: Eastwest culture

 

Promo

[vimeo width=”620px” height=”400px”]82034980[/vimeo]

Laat een bericht achter