Culinair

Spruitjes met Sambal

23/09/2015

[highlight]De winactie is gesloten[/highlight]

Er zijn talloze kookboeken en recepten op het Internet te vinden. En toch besloot Niko Hattu samen met zijn broer Max en nicht Djoya er één uit te brengen. Maar niet zomaar een kookboek. Spruitjes met Sambal is een eerbetoon aan zijn moeder. Een Javaanse vrouw die een enorme passie voor koken had én die door haar ondernemende instelling en gastvrijheid verbinding kon leggen tussen verschillende culturen en smaken. 

De opbrengst van het boek wordt o.a. geschonken aan een liefdadigheidsinstelling die duurzame en concrete hulp biedt aan kinderen in de buurt van Babakan, het geboortedorp van Niko’s moeder onder de rook van Cirebon op het eiland Java.

“Toen mijn moeder steeds ouder werd, ontstond het plan om al haar recepten vast te leggen in een kookboek dat alleen voor familieleden bestemd was. In 2013 was het ‘familiekookboek’ af en hebben we daar een aantal kleinkinderen blij mee gemaakt. Ook andere familieleden, vrienden en kennissen reageerden zo enthousiast waardoor het idee ontstond om het boek uit te geven. Ik heb er samen met mijn broer Max, zijn dochter Djoya, mijn zwager Jacques en vrienden van mij hard aan gewerkt. En dat heeft geresulteerd in Spruitjes met Sambal.”

V.l.n.r. Max, Djoya en Niko

Aan welk gerecht uit het kookboek heb jij de mooiste herinnering en wat is die?

Aan Pastel Goreng, in Nederland ook bekend als pasteitje. Mijn moeder dacht altijd dat het een typisch Indisch gerecht was. Maar tijdens een vakantie in Spanje kwam ze erachter dat het gerecht, dat zij in Nederlands-Indië had leren maken, zijn oorsprong in Spanje had. Op vakantie daar maakte zij kennis met de regionale specialiteit Empanada, een Spaans deeghapje (precies hetzelfde als Pastel Goreng) meestal gevuld met vlees, kaas en groenten en daarna gebakken. Rafael Pantoja, een Spaanse vriend, legde de herkomst van de Empanada aan haar uit. De naam van deze snack komt van het Spaanse woord empenar, dat vrij vertaald ook wel ‘rollen in broodkruimels’ betekent. Waarschijnlijk zijn de Empenadas tijdens de zeereizen van de Spanjaarden in de zestiende eeuw naar Azië, in verband met de zoektocht naar specerijen, in Nederlands-Indië geïntroduceerd.

Welk gerecht vertegenwoordigt jouw moeder en waarom?

Of ze voor veel mensen kookte of het met heel weinig moest doen, mijn moeder kon fantastisch lekker koken dus ik ben geneigd om te zeggen dat alle gerechten mijn moeder goed vertegenwoordigen.

Welke gerecht vind jij typisch Moluks en zou nooit mogen verdwijnen uit de Molukse keuken?

Koho-koho is een typisch Moluks gerecht, omdat het gerecht gemaakt is op basis van vis, groenten, kokos in combinatie met cassave. In Nederland heeft mijn moeder in plaats van ikan teri (anjovis), makreel gebruikt. Bij gebrek aan de karakteristieke Indonesische groenten gebruikte zij vroeger spinazie en boontjes en pas later rode kool, bladselderij en prei in plaats van bayam en katjang panjang. Het is tevens een gerecht, waarbij je je handen mag gebruiken tijdens het eten ervan! En in combinatie met zoete aardappelen is het super lekker.

screenshotAls je moeder er nu zou zijn, welk gerecht maak je voor haar en wat zou je haar aan de keukentafel willen vertellen?

Ik zou voor haar de nasi goreng van mijn oma maken. Tijdens mijn eerste bezoek, 32 jaar geleden, aan oma Rasti in Indonesië was ik verbaasd over haar kookkunst. Zij had voor haar talrijke specialiteiten een uiterst verfijnde smaak ontwikkeld, die uiteindelijk de basis vormde van mijn moeders kookkunst. Als je je bedenkt dat eten, drinken en o.a. slapen de meest primaire levensbehoeften van de mens zijn, dan is het toch erg als je niet goed kunt koken! Ik ben dankbaar, dat mijn moeder dat mij op jonge leeftijd heeft geleerd.

 

“Mede door haar ben ik gaan mediteren. Dat geeft je mentale rust en stabiliteit.”

Divider 150px

Bovendien heb ik heel veel respect voor haar. Ze had de gave zich in te leven in de problemen van anderen. En ondanks dat ze geen gemakkelijk leven heeft gehad, was ze altijd gedreven, enthousiast en had ze een enorm doorzettingsvermogen.

Met haar passie voor het koken verdiende ze overigens haar eigen geld. Daarvan werd een deel gespaard en kon ze regelmatig naar Indonesië op familiebezoek. Die bezoeken deden haar zo goed! Na zo’n reis was haar ‘batterij’ opgeladen en kon ze haar leven in Nederland weer oppakken.

Tijdens de diverse reizen naar haar geboorteplaats Babakan had ze mij kennis laten maken met de Javaanse cultuur. Een cultuur die doortrokken is van mystieke genezing, bovennatuurlijke gaven, meditaties en Selamatans. Ik ben haar dankbaar dat ik deze Oosterse wijsheden van haar heb meegekregen. Mede door haar ben ik gaan mediteren en door het regelmatig te doen, bereik je mentale rust en stabiliteit.

En wat ik haar nog zou willen zeggen als ze nu bij mij aan de keukentafel zat? Mam, bedankt voor alles!

Spruitjes met Sambal is vanaf medio oktober te verkrijgen. Wij mochten de proefdruk al inzien en wat is het mooi geworden! En wat ook mooi is; van Niko mogen wij drie kookboeken verloten. Laat ons hieronder weten wat jouw favoriete gerecht is en maak kans op een exemplaar. De actie sluit op 16 oktober as.. De winnaars krijgen een berichtje van ons.

Ben je er liever zeker van dat je er één in je bezit hebt? Reserveer het dan alvast via deze link www.spruitjesmetsambal.nl. Een exemplaar kost Euro 21,- inclusief verzendkosten. Het kookboek is ook als onderdeel van een kerstpakket te koop via Complementair.

Door Angelique Loupatty Foto’s Niko Hattu, Frank Dankers

14 Reacties

 1. Lucy Timisela

  24/09/2015 at 21:04

  Ik ben gek op papeda met asem pedis maar er zijn zoveel lekkere recepten. …

 2. Anna

  25/09/2015 at 10:59

  Daging Rendang met rijst en groente,heerlijk!

 3. Annemarie Lucker-vanGijen

  25/09/2015 at 11:17

  Ik probeer al jaren de bami van oma omi na te maken omdat die zo heerlijk was. Maar voor haar koho koho deed ik een moord….als ik daarvan het recept te pakken kan krijgen….

  1. Kasuaris

   17/10/2015 at 14:13

   Hai Annemarie,

   Gefeliciteerd Annemarie! Je hebt een exemplaar gewonnen van Sambal met Spruitjes. We sturen je zo een mailtje. Veel plezier ermee.

   xo Team Kasuaris

 4. Nicole

  25/09/2015 at 14:09

  Ik heb laatst zelf op eigen wijze nasi gemaakt, en dat was heerlijk. Veel beter dan een kruidenmix uit een pakje uiteraard! Ik ben dus enorm benieuwd naar hoe de nasi van jullie moeder zou smaken.
  Spruitjes met sambal is daarna ook echt een winnaar! Ik hou absoluut niet van spruitjes, maar ben wel een enorme sambal fan. Dit gerecht wil ik zelf dolgraag een keer proberen.

  1. Kasuaris

   17/10/2015 at 14:13

   Ha Nicole,

   Je hebt een exemplaar van Spruitjes met Sambal gewonnen. Gefeliciteerd! Je krijgt zo een mailtje van ons.

   xo Team Kasuaris

 5. Emma van Hooff - Latumahina

  25/09/2015 at 14:30

  Aah, tante Omi, ze was altijd zo lief. Zij is Javaans, dan moet ik gelijk denken aan bubur ayam of bubur ketan hitam die je niet zo vaak eet hier in Nederland. Wat ik verder de laatste tijd niet meer zoveel aantref in de Molukse keuken is lawar. Je moet er niet aan denken wat er allemaal in moet, maar oh zo lekker.
  Weet iemand trouwens hoe de vertaling van ‘empanada’ tot aan ‘namu-namu’ is gekomen?

 6. Herma Gaspersz

  25/09/2015 at 14:42

  Mooi artikel!
  Ik vind sambal goreng basah tahu tempe heel lekker!

 7. Michelle

  25/09/2015 at 18:26

  Lemper of arem-arem! Als snack, ontbijt, lunch, diner. Of gado-gado!

 8. Anita Hubert

  25/09/2015 at 20:50

  Ik heb niet 1 favoriet gerecht. Zo ontzettend veel wat ik lekker vind.

 9. Lizzy

  25/09/2015 at 21:04

  Ik ben niet echt bekend met de echte Javaanse keuken. Ik hou ontzettend van koken en ik zou heel graag met wat authentieke recepten beginnen. Mijn moeder maakte vroeger wel eens nasi, maar dat was zeker niet zo lekker als het traditionele gerecht.

  1. Kasuaris

   17/10/2015 at 14:14

   Ha Lizzy,

   Je kunt aan de bak met allerlei recepten; je hebt een exemplaar van Spruitjes met Sambal gewonnen. Gefeliciteerd! Je krijgt zo een mailtje van ons.

   xo Team Kasuaris

 10. Linda Mailuhu-Leatomu

  26/09/2015 at 07:13

  Mijn moeder vond koken niet leuk. Dus als wij een feest hadden, kookte mijn mamatua Marie met de hulp van o.a. Tante Omi voor ons en haalde mijn vader het lekkere eten op uit Venlo naar Opheusden toe. Interesse in alle recepten !!

 11. Ellen Hitipeuw

  14/10/2015 at 17:32

  Niemand lustte spruitjes in onze familie, dus ging ik graag naar familie, die wel sajoer goreng spruitjes met unox rookworst er doorheen maakte. Sedih …

Laat een bericht achter